Knie en enkel

De knie en enkel, onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Enerzijds is bovenstaand natuurlijk heel flauw want iedereen kan zien dat de enkel en knie aan elkaar zitten. Alleen is dat in ons doen en laten heel vaak niet zo vanzelfsprekend.

Voorbeelden waarin we knie en enkel los zien

  • De verstuikte enkel: tapen en oefenen van de enkel. Alleen als de enkel omzwikt wat voor beweging is er dan in de knie?
  • Kniebuigingen of te wel de squat: Houdt je knie recht boven je voet. Dan wordt er niet gekeken naar of die beweging in de enkel en voet wel gemaakt kan worden.
  • X-benen: Je knieën staan te veel naar binnen. Hoe staat de enkel en voet?
  • Zwakke knieën: Steeds allerlei ditjes en datje aan de knie maar de knie is volstrekt gezond. Wat voor schoenen draag je en moet je knie wellicht beweging en stabiliteit uitvoeren die eigenlijk door je voet gedaan zou moeten worden (maar wat niet gaat door de schoenen)?
De knie en enkel, onlosmakelijke verbonden.

De basis van knie en enkel

Laten we even naar de basis kijken. Die begint bij de voeten en eigenlijk al bij het uiterste puntje van je grote teen. De voet is van het puntje van de tenen tot bovenin de enkel gemaakt om te bewegen, kracht op te vangen, te stabiliseren en kracht op te wekken.

Lees meer over de voet in hoe staan jouw voeten?, in de schoen als corset voor de voet en in enkel over de enkel.

De knie heeft verschillende bewegingen en bij elke beweging is 1 of beide onderbeen botten betrokken. Die onderbeen botten (de tibia en fibula) vormen de bovenkant van de enkel en onderkant van de knie. Verschillende spieren lopen met hun pezen over zowel de knie als de enkel.

Door die onlosmakelijke verbinding

Kun je niet naar de voet of de knie kijken zonder het andere gewricht. Uiteraard kun je ook niet zonder elk ander gewricht in je lijf naar bijv. de voet kijken. Maar nu gaat het even om de voet en knie.

De knie is bekend om zijn stabiliteit/stevigheid maar ook goed kunnen buigen. Denk maar aan de spreekwoorden: “het onder de knie krijgen”, “met knikkende knieën”, “door de knieën gaan”. Als je iets onder de knie hebt gaat het goed, je kunt goed op je knieën zitten. Alleen als je nerveus bent gaan ze knikken en neemt de stabiliteit af. De knie is een duidelijk knikpunt met door de knieën gaan als iets met tegenzin niet gaat.

De voet en enkel zijn echt de stabiele basis. “voet bij stuk houden”, “de wereld ligt aan je voeten”, “het heeft veel voeten in de aarde” etc.

Waar de voet de stabiliteit biedt en heeft, is de knie sterk maar buigzaam. Een mooie samenwerking tussen 2 gewrichten en 2 delen van een bewegingsketen (de been).

Door de stabiliteit kan de knie sterk en buigzaam zijn en visa versa. Gaan we de voet en enkel insnoeren dan moet de knie ineens naast sterk en buigzaam ook stabiliteit bieden aan de rest van het lijf. En vaak is dat te veel waardoor de je knie ineens pijn, stijf, stram etc kan worden.

Soepele verbinding

Om die verbinding soepel te houden zijn dus een aantal punten belangrijk

  • Stabiliteit
  • Beweeglijkheid of souplesse van spieren en gewrichten
  • Niet onnodig insnoeren van 1 van beiden gewrichten
  • Kracht van de hele keten (dus hele been en voet trainen en niet 1 spiergroep)
  • Gebruiken in maximale beweging en belasting (gebruik de functie)

Te doen voor de knie en enkel

  • Draag zo soepel en laag mogelijke schoenen die de voet en enkel niet beperken
  • Gebruik alleen tape of een brace als echt niet anders kan
  • Varieer in houdingen en beweging zodat je elke beweging in knie en enkel gebruikt en behoudt
  • Loop op veel verschillende soorten terreinen

Conclusie

Zie je de connectie tussen de gewrichten? Uiteraard geld die verbinding tussen elk gewricht, spier, pees enzovoorts. Elk deel van het bewegingsapparaat is zelfs te verbinden aan een orgaan (of andersom, net hoe je kijkt). Een beperking in een gewricht is zelfs vaak te koppelen aan een mentaal aspect. Dan kun je ook zo breed kijken als je wilt. Van wat stress tot grote trauma’s kunnen de oorzaak zijn van een beperking in je lijf. In dit artikel wilde ik eens een klein stukje van verbinding laten zien. Door het klein te maken kan je vaak zelf verder denken en kijken wat er voor jou geld en op welk vlak je voor je zelf verder wilt kijken.

Heb je nu klachten en wil je daar eens breder naar kijken maar wel vanuit de fysieke kant van beweging en houding? Neem dan contact met me op en dan plannen we een wandel/online kennismaking in.

Beweeg gezond!
Janneke