Wil je pijnvrij kunnen bewegen?

Weet je alleen niet hoe je dat kan bereiken?

Er zijn vele soorten klachten, grote of kleine, die variëren van een vervelend gevoel tot fors beperkende pijn. Die klachten leiden er dan toe dat veel dingen minder leuk worden om te doen of dat je bewegen zelfs als een drempel ervaart doordat die alom aanwezige pijn dan juist verergerd.

Herken je het gevoel dat je al van alles hebt geprobeerd om van je pijn(klachten) af te komen of dat je er tegenop ziet om er iets aan te gaan doen? Heb je het gevoel dat je zelf meer zou willen doen om van de klachten af te komen en herhaling of terugval te voorkomen? Of heb je nog maar weinig klachten en wil je die meteen goed aanpakken?

Ik ben ervan overtuigd dat dat mogelijk is.

Je kunt je echt beter voelen, meer bereiken, en dat zonder bijvoorbeeld (extra) sporten, wekelijkse massages of dry needling. Ook als je het zelf nog niet geloofd, of als je omgeving blijft zeggen dat het niet mogelijk is om van je pijn af te komen.

Het is mijn missie om jou in je dagelijks leven te helpen, letterlijk beter te gaan bewegen en daardoor meer in beweging te komen.

Ik help jou om de mogelijkheden te vinden om weer vooruitgang te boeken met je gezondheid. Met een gezondere manier van bewegen, met inzicht krijgen in hoe je lijf werkt, met meer bewegen en oude/slechte gewoontes te doorbreken. Zo krijg je de regie terug over je gezondheid en los je je klachten op.

Als jij helemaal wilt gaan voor echte vooruitgang in het terugdringen en uiteindelijk oplossen van je pijnklachten, dan kan ik je daarbij helpen. Samen werken we aan meer beweging in je gezondheid! Neem contact op voor een adviesgesprek waarin we jouw situatie en de mogelijkheden bespreken.

Wil je direct al starten met beter en meer gaan bewegen?

Kun je wel een geheugensteuntje gebruiken om meer te gaan bewegen. Schrijf je in en download daarna gratis de beweegkubus of beweegstandaard. Printen, even vouwen, neerzetten daar waar je veel (stil) zit of staat en bewegen maar!

Daarna blijf je ook op de hoogte van bijvoorbeeld nieuwe blote voeten wandelingen en andere mogelijkheden om naar meer gezondheid te bewegen.

De mogelijkheden

Blote voeten wandeling

Kom de voordelen van vaker op blote voeten lopen ervaren in een wandeling. De voeten versterken door meer op blote voeten te lopen heeft enormge gezondheidsvoordelen. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelding wegens beperkte plek. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en dan ben je altijd als eerste op de hoogte van de nieuwe wandeldatum.

Ontdek je Beweging

Jij bent degene die de klachten ervaart en dus ook de enige die kan bepalen of je er iets aan wilt doen. Er is dus geen “minimum eis” aan hoeveelheid pijn, klachten of beperkingen die je moet ervaren voordat je er iets aan kunt gaan doen.

In de sessies kijken we naar wat gaat qua bewegingen en van daaruit gaan we steeds beter en meer bewegen naar herstel. Altijd bij jou op locatie thuis, op het werk of zelfs in het park om de hoek.

Cursus en workshop

In de cursus en workshops leer je meer over natuurlijk bewegen en pijn of natuurlijk bewegen voor bepaalde lichaamsdelen. Verschillende bewegingen leren die je makkelijk kunt toepassen buiten de cursus en workshops om. Je leert steeds gezonder bewegen en zo hoe je controle over eventuele klachten of over het voorkomen ervan hebt.

Over

Al jaren werk ik in diverse praktijken voor fysiotherapie en oefentherapie Mensendieck. Naast dat het me veel ervaring oplevert, roept het ook een aantal steeds terugkerende vragen op. Door die steeds terugkerende vragen en na lange tijd twijfelen, heb ik in april 2018 de sprong gewaagd en Basis in Beweging opgericht. Zodat ik samen met mensen de oorzaak van de klachten op kan zoeken. En vervolgens die oorzaak op lossen op de manier die het beste bij de persoon past zodat het resultaat maximaal en duurzaam is.

Ik heb verschillende cursussen gedaan die mijn complete en holistische manier van werken versterken. Pijnklachten kunnen zoveel verschillende oorzaken hebben dat ik graag meer kennis heb om sneller te zien vanuit welke kant het herstel ingezet kan worden.

Zo ontstaat de perfecte balans tussen behandeling, coaching en men zelf opnieuw klachten kan voorkomen.

Heel bewust heb ik gekozen om géén contracten met zorgverzekeraars af te sluiten. Op deze manier kunnen we samen bekijken wat de best aansluitende behandeling is. Zo zijn bijvoorbeeld nagenoeg alle behandelingen een uur, daardoor kunnen we de houdingen en oefeningen echt rustig doornemen waardoor je ze makkelijker onthoud en uitvoert. Daarnaast zijn contracten met zorgverzekeraars niet mogelijk omdat ik geen praktijkruimte heb. Ik heb er voor gekozen om alleen op locatie te werken vanwege de betere resultaten. Als je een aanvullende verzekering hebt kun je de behandelingen zelf declareren en krijg je de behandelingen gewoon (deels) vergoed.

Blog

Fibromyalgie

In het kort

De naam fibromyalgie komt van fibra = vezel, musculus = spier en algos = pijn. Het betekent dus letterlijk 'pijn van spieren en vezel. Vezel staat ook wel voor bindweefsel. Een andere benaming voor fibromyalgie is ‘weke delen reuma’.

De meest voorkomende kenmerken zijn pijn in de spieren, pijnlijke drukpunten op verschillende plekken in het lichaam, toename van pijnklachten na (over)belasting en kou. Andere veel voorkomende klachten zijn spierstijfheid, slaapstoornissen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Epidemiologie

Fibromyalgie komt dus bij 1 tot 2 procent van de bevolking voor. Volgens schattingen van onderzoekers wordt bij 5 tot 15 procent van de nieuwe patiënten op een reumatologische kliniek de diagnose fibromyalgie gesteld. Fibromyalgie komt het meest voor bij vrouwen (ongeveer 90 procent van de patiënten is vrouw). Het syndroom openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar. (Wikipedia)

Oorzaak

Ondanks dat zoveel mensen in meer of mindere mate lijden aan dit syndroom is er nog geen eenduidige oorzaak gevonden. Er is nog geen eenduidige diagnosestelling doordat iemand gezond oogt, er geen afwijkende bevindingen uit bloedonderzoek zijn en klachten behoorlijk kunnen wisselen per patiënt.

Gevolgen

Een gevolg van de moeilijke diagnosestelling is vaak ontkenning van het ziektebeeld. Dit levert frustratie en teleurstelling op door het ontbreken van een verklaring voor de echt aanwezige pijnklachten.

Een ander gevolg is dat soms te snel of ten onrechte de diagnose gesteld wordt. Om teleurstelling bij de patiënt te voorkomen (omdat er geen verklaring voor hun klachten gevonden word) word de diagnose fibromyalgie gegeven. Het is dan fijn dat er handvatten zijn om met de klachten te leren omgaan. Een nadeel is dat er dan een label aan de klachten hangt en alles daaronder geschoven word.

Bestaande of nieuwe klachten worden dan niet opnieuw meer bekeken om te zien of ze toch opgelost kunnen worden. Fibromyalgie heeft toch de naam chronische (niet te genezen) aandoening.

Door het niet goed kunnen vaststellen van de aandoening en de onduidelijke oplossing is fibromyalgie een onbegrepen aandoening.

Ontwikkeling

Op het gebied van fibromyalgie vind er redelijk wat onderzoek plaats. Dit heeft al nieuwe inzichten gegeven. Zo wordt (werd) het meestal geclassificeerd als reumatische spieraandoening. Door onderzoek blijkt dat er een disfunctioneren van neurotransmitters mee speelt. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te “vertellen” wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een abnormale productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem. (www.fibromyalgie.nl)

Behandeling

Mogelijke behandelingen die je via internet vind:

  • Medicatie (pijnstillers, antidepressiva, slaapmiddelen)
  • Psycholoog, cognitieve gedragstherapie
  • Bewegingstherapie (fysiotherapie, oefentherapie)
  • Leren omgaan met stress
  • Voeding
  • Leefstijl
  •     Sport (yoga, pilates, zwemmen, fietsen, wandelen)  

Medicatie onderdrukt enkele symptomen van fibromyalgie, het is geen oplossing.

Duidelijk is wel dat een bewuste leefstijl met goede voeding, voldoende echte ontspanning/rust, mentale gezondheid in combinatie met gezond bewegen het meeste effect heeft. Medicatie is alleen een onderdrukking van symptomen.

Door stress aan te pakken zullen veel klachten zich verminderen. Minder suiker in voeding gebruiken geeft het lichaam rust (suiker is een veroorzaker van stresssituatie in het lichaam). Door in het dagelijks leven gezond en regelmatig te bewegen zullen spieren veel sterker en soepeler blijven wat veel klachten voorkomt. Mentale gezondheid is aan te werken door stress/spanning te verminderen, bewust om te gaan met pijnklachten en echte rust/ontspanning te nemen.

Er is dus best veel mogelijk bij fibromyalgie, het vergt wel een flinke investering van tijd en energie.

Meer?

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij fibromyalgie? Leren wat echte rust en ontspanning is? Ontdekken wat jouw beweegmogelijkheden zijn?

Neem dan contact op (janneke@basisinbeweging.nl) voor een eerste afspraak en dan bekijken we of en hoe ik jou daarbij kan helpen.


#basisinbeweging #fibromyalgie #fibromyalgia #pijn #onbegrepenklachten #spierklachten #wekedelenreuma #fysiotherapie #oefentherapie #oefentherapiemensendieck

Wat zeggen anderen

“In 8 weken zou Janneke mij leren meer uit mijn wandelingen te halen. Dat is gelukt!

Echt ongelofelijk wel effect er in die korte tijd te behandelen is.”

Jessica - Problemen met wandelen

“Wat hebben kleine oefeningen toch een groots effect. Gecombineerd met de nieuwste Triggerpoint Reset Technieken zoveel meer controle over mijn pijn en beperkingen.”

Suzette - Rugproblematiek en postraumatische dystrofie

"Van te voren had ik gedacht dat het zo een standaard praatje over hoe je moet tillen zou worden."

"Dit is echt verfrissend."

Lees verder:

https://www.basisinbeweging.nl/blog/frisse-blik-op-ergonomie

Medewerkers kinderdagverblijf Willemijntje - Clinic frisse blik op ergonomie