De buitenfysiotherapeut

Basis in Beweging ~ de buitenfysiotherapeut. Het was tijd om Basis in Beweging verder te ontwikkelen en duidelijker te laten zien wat de kern is. Daarmee is nu dus een kleine aanvulling op mijn bedrijfsnaam gekomen.

Met Basis in Beweging breng ik de therapie naar buiten toe. Een persoonlijke aanpak in je eigen omgeving. Grip op lijf en leven was nog nooit zo bereikbaar.

de buitenfysiotherapeut

Waarom de buitenfysiotherapeut?

Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk buiten zijn is. Voor iedereen is het belangrijk en in herstel blijkt het een enorme meerwaarde te hebben. Veel nadruk is er voor het belang van natuur, alleen is de natuur niet altijd even snel bereikbaar. Dat is de reden waarom ik er voor gekozen heb om buitenfysiotherapeut te gaan gebruiken.

De frisse buitenlucht:

 • geeft een helder gevoel
 • verbeterd de slaap
 • stimuleert meer bewegen
 • verbeterd de weerstand
 • optimaliseert de focus
 • etc.

Deze effecten heb je al door regelmatig een blokje om te lopen in je wijk. Maak je regelmatig een wandeling in de natuur dan zijn de effecten nog veel groter. Andere effecten van buiten bewegen zijn onderstaande.

 • afname hart- en vaatziekten
 • vermindering obesitas
 • minder diabetes
 • meer sociale contacten
 • betere mentale veerkracht
 • bevordering persoonlijke ontwikkeling en zingeving
 • etc.

Bronnen: Wageningen University & Research, Staatsbosbeheer, IVN, Agentschap Natuur en Bos.

Therapie buiten

Nu vraag je jezelf misschien af hoe buitenfysiotherapie eruit ziet? Buiten is veel meer mogelijk dan we vaak denken, zelf sta ik ook nog regelmatig versteld van de mogelijkheden. Wij, de mensen, zijn uiteindelijk gebouwd op het buiten bewegen. Dus waarom dan binnen stil gaan zitten afwachten tot pijn, vermoeidheid, stress etc weg is?

Wandelen tijdens de kennismaking.

> Het eerste gesprek zal meestal buiten gepland gaan worden. Al wandelend het intake, of kennismakingsgesprek, voeren heeft vele voordelen. Bijna iedereen denkt, praat en onthoudt makkelijker al wandelend naast elkaar in plaats van aan tafel tegenover elkaar. Tijdens het lopen zie ik al veel van je eigen houding en beweging waardoor we in gesprek al vaak veel verder komen richting oorzaken en mogelijkheden.

> Steeds meer oefensessies zullen tijdens een rondje lopen gedaan worden. Alleen wanneer je (nog) niet goed kan lopen dan zal het in huis zijn.

> Buiten staat voor fysiotherapie en oefentherapie buiten een praktijk en in de eigen omgeving.

> Behandelingen waar nodig buiten en waar nodig binnen. Binnen zijn sessies zoals lymfedrainage of werkplekaanpassing, ze zijn wel gericht op herstel zodat je weer makkelijker kan bewegen en dus naar buiten kan.

> Verder zijn mijn groepslessen buiten. Te weten Embodyness op dinsdagochtend in het Wandelbos en wandeltraining (voor mensen die laag belastbaar zijn) op donderdagochtend rondom het Energieplein. Verder organiseer ik elke maand 1 á 2 gezonde wandelingen in de natuur.

> Ook online zijn sessies mogelijk. Die zijn dan ook gericht op weer goed in beweging komen en naar buiten te kunnen gaan. Ook zijn die gericht op coaching/advies over hoe je jouw buitenomgeving kunt benutten.

Brede kijk van de buitenfysiotherapeut

Met de term de buitenfysiotherapeut kan ik een brede kijk op gezondheid bieden. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Het is grip hebben op lijf en leven. Of je nu klachten hebt of gezond wilt starten met bewegen, ik help je met de gezonde basis. Daarbij is niet alleen kijken naar de plaats van de klacht belangrijk. Juist ook de blik richten op het hele lichaam, de eigen kennis en wensen van de persoon én de omgeving van de persoon.

De definitie van Positieve Gezondheid past hier heel erg bij: Het gaat het niet alleen om de lichamelijke kanten van gezondheid, maar ook om het vermogen je aan te passen, welbevinden, eigen regie, veerkracht, participatie en zingeving.

Het geheel is meer dan de som der delen. Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voor wie

Voor iedereen. Nu iets genuanceerder want niet iedereen zal baat hebben bij buitenfysiotherapie. Ben je graag buiten of wil je meer naar buiten dan is dit uiteraard perfect.

Voorbeelden van waar deze vorm van behandeling veel effect heeft:

 • chronische pijnklachten
 • onverklaarde vermoeidheid
 • aanhoudende stress en spanning
 • MS
 • voet/wandelklachten

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig geworden naar de buitenfysiotherapeut en of het ook jou vooruit kan helpen? Neem gerust contact op voor een kennismaking telefonisch of wandelend in Tilburg.

Meer initiatieven die de kracht van natuur en gezondheid laten zien zijn bijvoorbeeld Nature for Health, de buitenpsychologen, Agnes van den Berg of Erik Scherder over bewegen, buitenspelen en wandelen. Zo zijn er nog velen meer maar dan wordt de lijst met links wel heel lang 😉