De enige juiste wandeltechniek

Die juiste wandeltechniek? Die is er niet.

Zo. Kort en bondig. Afsluiten maar.

Toch maar niet want er is wel iets meer over te schrijven. Lees je mee?

Wandelen

Wandelen of lopen is de meest natuurlijk beweging voor de mens die er is. Eerder schreef ik erover in de volgende blogs  “Lopen” en “Het stap-plof-stap-plof ritme”. Ook in elke blog over voeten en schoenen komt wandelen wel naar voren.

We zijn gemaakt om te lopen. Ons hele lijf is erop gebouwd.

  • Door elke pas versterken botten, spieren, pezen en banden.
  • Met elke stap leren we meer over onze omgeving en de ondergrond.
  • Lopen brengt rust en orde in chaotische gedachten.
  • Conditie van bijv. hart en longen verbeterd.
  • Met buiten wandelen heb je gelijk ook de voordelen van daglicht (daar een andere keer meer over)
wandelen lopen

Wandelen is iets waar ik altijd naar vraag en waar ik advies over geef. Juist omdat het zo laagdrempelig is. Schoenen en jas aan en gaan. Tijdens een wandeling kun je zoveel variëren waardoor het leuker wordt en je veel meer opbouwt dan je misschien wel verwacht.

Ik zal zo wat meer over de algemene houding schrijven. Dus vandaag niet over variatie mogelijkheden maar over de basis vanwaaruit je verder kunt gaan ontdekken en ontwikkelen.

Juiste wandeltechniek

Als we dan gemaakt zijn om te lopen waarom zouden we dan op onze techniek moeten letten. En als we gemaakt zijn om te lopen dan doen we dat toch automatisch met de juiste wandeltechniek.

Heel simpel. Door elke gebeurtenis in het leven, fysiek en mentaal, zorgt dat we anders gaan bewegen. Dit kan tijdelijk of langer zijn. Elke verandering laat zijn sporen na. Daarnaast dragen we tegenwoordig andere kleding en totaal andere schoenen. Onderschat niet wat de invloed van bijvoorbeeld een hele stugge schoen is of wat een erg strakke broek voor effect geeft.

Dus door op techniek te letten en verschillende technieken uit te proberen maak je lopen makkelijker, effectiever en veel leuker.

Universele techniek

Heel flauw misschien maar de universele juiste wandeltechniek is rechtop, vooruitkijken en de ene voet voor de andere zetten.

Rechtop lopen

Laten we iets specifieker kijken naar het rechtop lopen. De makkelijkste en meest effectieve manier van proberen of je rechterop kan is door jezelf langer te proberen te maken. Dus alsof er een touwtje aan je achterkruin/achterhoofd zit welke je omhoogtrekt. Heel belangrijk is dat je ribben niet omhooggaan. Laat ze lekker ontspannen hangen en evt. rustig meebewegen op je ademhaling. Verder niet je navel intrekken, bekkenkantelen

Vooruitkijken

De gemiddelde richtlijn geeft aan om 10 meter vooruit te kijken omdat je de nek dan ontspannen houdt. Mijn advies is om je ogen ver weg te richten en regelmatig dichterbij te kijken. Wie kent die boomwortels, losse tegels en alle obstakels onderweg niet?

Dus varieer waar je kijkt. Dit heeft grote voordelen. Denk aan de soepele bewegingen van je nek, je ogen die steeds moeten focussen op verschillende afstanden (goede training voor je oogspieren en zicht) en je ziet zoveel meer dan wanneer je steeds naar dezelfde afstand kijkt.

Geniet van de omgeving.

Ver weg en dichtbij kijken

Armen en benen

Dat je steeds een been naar voren moet brengen dat doe je wel. Maar wat doe jij met je armen?

Handen in de zakken, strak langs je lijf, stevig zwaaiend, ontspannen meegaand of … Om wandelen goed vol te houden en minder snel moe te worden is het goed om ook eens te kijken naar wat je met je armen doet. Zij bepalen hoe hard je benen moeten werken om je vooruit en overeind te houden.

Laat je armen lekker mee zwaaien. Het natuurlijke ritme is als je rechterbeen naar voren gaat dan je linkerarm ook naar voren zwaait. Probeer maar eens andersom, waarschijnlijk voelt dat heel apart. Door die armzwaai is je balans beter doordat je hele lijf dan meewerkt.

Als je linkerbeen naar voren gaat dan draait je bekken en in mindere mate je rug ook mee naar voren. Als je dat niet compenseert dan moet je romp en benen hard werken om rechtop te blijven en niet heen en weer te zwaaien. Gaat je rechterarm mee naar voren met je linkerbeen dan heb je dus een tegenbeweging, dan kost het veel minder kracht en energie om in balans te blijven.

En je hebt zo ook nog eens een gezonde extra beweging in de rug en schouders.

Voeten

De basis van je wandeling zijn toch wel letterlijk je voeten.

  • Zet je voeten recht naar voren
  • Land nog net op je hak
  • Rol gelijk door naar het midden van de voet
  • Door naar de voorvoet en zet daarmee af

Ongeacht of je op blote voeten loopt, “barefoot”schoenen of “gewone” schoenen is dit de algemene richtlijn. Zet je voet niet te ver naar voren want dan moet je jezelf echt over je voet heen hevelen en dat kost veel kracht en energie. Zet je hak zover naar voren dat hij een nanoseconde als eerst de grond raakt voor je middenvoet land. Die enorm korte impact zorgt ervoor dat je botten versterken en je spieren actief zijn voor de rest van de beweging.

Strek je been goed naar achter zodat je een goede afzetfase hebt met je voorvoet én tenen.

Meer over voeten en schoenen lezen? Dat kan bijvoorbeeld in dit artikel “hoe staan jouw voeten” of in “de schoen als corset” en in “soepele voeten, soepel lijf”.

Tot slot

Het is alweer een vrij lange blog geworden en dan heb ik nog lang niet alles geschreven wat er te vertellen valt over de juiste wandeltechniek.

De meeste perfecte techniek bestaat niet maar bovenstaand is een goede richtlijn. Zodra je sneller of langzamer loopt zal de techniek ook iets (moeten) veranderen. En als jij al 10 jaar mank loopt kun je met deze richtlijn echt niet ineens perfect lopen.

Mijn advies is om af en toe een onderdeel uit je looppatroon te pakken en die te bekijken. Kun je dat onderdeeltje tijdens je wandeling eens iets veranderen? Hoe voelt dat en is het vol te houden? Speel zo een beetje met hoe je wandelt en ervaar wat het voor jou doet.

Meer weten over hoe jij anders, beter, effectiever of leuker kunt gaan lopen? Stuur me een berichtje en dan plannen we een wandelsessie in. Zo een eenmalige wandelsessie is in Tilburg of directe omgeving en kost €75 waarvan je evt. een gedeelte van je aanvullende verzekering vergoed kunt krijgen.