Het stap-plof-stap-plof ritme

Wat voor ritme?
Het stap-plof-stap-plof ritme.
Of het een shhplof-shhhplof-shhplof ritme.
Of het TIK-TIK-TIK-TIK ritme.

En zo zijn er nog veel en veel meer ritmes.

Voeten

Waar het over gaat? Het ritme van het neerzetten van voeten bij lopen.

Het wandelritme dat je van jezelf hoort vertelt je meer over:

>> hoe hard/zacht je met je voet land
>> de soeplesse van je voeten
>> of je een haklanding of middenvoetlanding maakt
>> de grote van je stappen
>> of je jouw voeten voldoende optilt of nèt te weinig
>> hoeveel spanning, stress of vermoeidheid je hebt

Je kunt echt zoveel halen alleen maar uit het geluid van je lopen.

Luisteren

Ga maar eens een rondje lopen op je favoriete schoenen en luister naar jouw ritme. Loop daarna eens een stukje op totaal andere schoenen of op blote voeten en luister weer.

Wat hoor je? En kun je daar zelf al betekenis aan geven? Ga eens na of je merkt of de manier waarop je wandelt invloed heeft op de rest van je lijf

Lopen ritme

>> Een plof bijvoorbeeld kan duiden op een stijve voet en korte kuitspier.

>> Het TIK ritme is het ritme dat je hoort als je een harde (naald)hak draagt. Hoe harder de tik is, hoe harder de hak op de grond komt en hoe harder die tik door het lijf dreunt én hoe hoger het gewicht is dat in die ene milliseconde op dat kleine stukje hielbot terecht komt.

>> Als de tijd tussen 2 geluiden van je wandelritme verschillend is. Dan maak je niet met beide benen even grote passen. Die verschillende passen kan zelfs ontstaan door je heup of rug die niet goed kan bewegen.

Je merkt dat je heel wat kunt ontdekken door te luisteren. Als je jouw ritme kent kun je misschien bedenken wat de invloed ervan is op je lichaam en eventuele klachten. Heel vaak helpt het om je voeten extra te gaan bewegen.

Lopen en lijf effect

Extra beweging in je voeten maakt niet alleen je voeten soepel, het werkt door in je hele lichaam. Ja, het werkt zelfs door in je nek en schouders.

Ga een stukje wandelen op je eigen manier en voel en hoor hoe dat gaat. Het stukje daarna loop je met strak gebalde vuisten. Ervaar eens of dit invloed heeft op je lopen. Of span eens je bilspieren aan en loop een stukje. Wat voor effect heeft een zware tas in je linker hand en daarna in je rechter hand.

Zo kun je jezelf misschien voorstellen wat het effect op je lichaam is wanneer je voeten soepeler en sterker worden. Dan veranderd je ritme van lopen en daarmee de belasting op je lijf. De voeten zijn tenslotte de basis van ons lijf en dus de basis van bewegen. Meer lezen over voeten en lopen, dan kan dat hier en ook hier. Over voeten en schoenen heb ik hier een artikel.

Meer bewegen

Als je meer wilt bewegen met je voeten en de verbazingwekkende effecten wilt ontdekken kan dat via mijn online voetenworkshop. Die is algemeen en eenvoudig te volgen en geschikt voor iedereen met milde klachten in het lijf of als ondersteuning van (paramedische)behandelingen.

Word je lopen beperkt door bijvoorbeeld: klauw- en hamertenen, hallux valgus, metatarsalgie, hielspoor, tailor’s bunion dan raad ik je de onlinecursussen van voetentraining* aan.

Wil je meer weten over jouw lopen. En of je via lopen en voeten je pijn, spanning of vermoeidheidsklachten kunt verminderen. Stuur me dan een berichtje voor een gratis kennismaking waarin we sparren en de mogelijkheden bekijken. Deze afspraak is bij droog weer altijd buiten zodat ik gelijk je lopen en bewegen zie.


* Dit zijn zogenaamde affiliate links. Doe je een van de cursussen via een link in dit artikel dan betaal je helemaal niets extra’s alleen ontvang ik een klein percentage. Op die manier kan ik de tijd en energie blijven steken in goede informatie blijven delen. Ik deel alleen links waar ik 100% achter sta.