Multiple Sclerose

MS (Multiple Sclerose): naar grip op lijf en leven.

Wat is belangrijk voor jou? Waar wil je aandacht aan geven of veranderen? Als je Multiple Sclerose (MS) hebt komt er veel op je af en moet je misschien wel veel gaan missen.

Heb je een schub gehad of kan je al langere tijd niet goed (meer) bewegen? Wil je graag weer een of meer stappen vooruit gaan. En wil je zelf meer de regie over die vooruitgang?

Dan kan ik als de buitenfysiotherapeut met Basis in Beweging je helpen. Ik laat je ervaren wat je zelf thuis en in je eigen omgeving nog meer kan doen om meer grip te hebben op je lijf. En daarmee op je leven.

Vermoeidheid, pijn, spasme, spierzwakte, stijfheid kunnen bijvoorbeeld allemaal redenen zijn waarom bewegen jou niet meer zo goed afgaan.

Beweging is voor iedereen en voor iedereen is er beweging. 

Dus ook als je MS hebt is er beweging die je kan doen. Beweging die goed gaat en waarbij je jezelf goed voelt.

Hoe klein een beweging ook is, het is altijd vooruitgang. Alleen welke richting de goede kant op is, dat bepaal je zelf. Heb jij een doel wat je graag wilt bereiken? Als fysiotherapeut en oefentherapeut Mensendieck help ik jou om vooruit richting jouw doel te gaan. 

Dat helpen doe ik door samen met jou te kijken wat bij je past aan bewegen.

> Wat vind je altijd leuk om te doen
> Waar ben je goed in
> Wat doe je graag

Dit zijn een paar vragen waar we op in gaan. Ik bied geen lange chronische behandeling aan, wel korte trajecten waarmee je zelf de regie kan nemen over je vooruitgang. 

We starten altijd met een vrijblijvende intake. Die doen we bij je thuis of wandelend bij jou in de buurt. Tijdens de intake maken we kennis met elkaar, ik hoor jouw verhaal met en rondom de multiple sclerose. Vervolgens vertel ik je de mogelijkheden die ik jou kan bieden. Besluit je dat je met mijn hulp weer meer grip op je lijf en leven wilt krijgen dan starten we met de basis van liggen, zitten naar staan en gaan. 

De basis: van liggen, zitten naar staan en gaan.

De basis van grip krijgen op je herstel, op beweging en daarmee op je leven. Die basis bestaat uit oefenen in 4 basishoudingen. 

De basishoudingen zijn liggen, zitten, staan en gaan. Elke sessie duurt ongeveer een uur en is bij jou thuis of buiten. Dat heeft te maken met voldoende rust te hebben tussen de oefeningen. En de tijd om de oefeningen echt goed te leren en te ervaren. En ook tijd voor uitleg, advies en coaching richting jouw doelen. Vanwege de vele positieve eigenschappen van buiten/natuur proberen we elke sessie ook even naar buiten te gaan.

Wat voor oefeningen je in die sessies leert? Geen idee.

Dat ligt namelijk helemaal aan wat jouw doelen en wensen zijn. Wat is er nodig om die doelen te halen. Jouw energielevel is bijvoorbeeld anders dan die van een ander persoon met Multiple Sclerose. 

Onderdelen die naar voren kunnen komen zijn:

– mobiliteit
– kracht
– stabiliteit
– ademhaling
– conditie
– ontspanning

Alle bewegingen zijn altijd geïnspireerd op jouw dagelijkse handelingen. Denk aan opstaan, omdraaien, werk, hobby, lopen met of zonder hulpmiddel. En dan vooral ook handelingen die je altijd heel leuk hebt gevonden. 

Ervaring van Jolanda met Multiple Sclerose:

Jolanda wilde altijd graag leren vliegen. Dit vanwege het gevoel van vrijheid dat ze van vliegen kreeg. Door het achteruitgaan van haar ogen was het niet mogelijk haar vliegbrevet te halen. Dit ervoer zij echt als een gemis door haar ziekte.  Met oefenen kwamen we er al snel achter dat buiten over boomstammen balanceren, over en onder obstakels doorstappen haar zo een speels gevoel gaf. Dit gevoel bleek het vlieggevoel in het klein te zijn.  Door overal toepasbare bewegingen gaat ze niet alleen lichamelijk vooruit maar heeft ze ook geestelijk weer meer de regie.

Jolanda, MS: “Het traject waar we samen oefeningen afstemden was heel fijn. Er wordt echt heel specifiek gekeken naar wat je kunt, waar je mogelijkheden liggen, maar ook je uitdagingen.

Janneke luistert en weet exact de goede punten uit een (in mijn geval) veel te uitgebreid verhaal te pakken.

En de grootste win voor mij is dat ik een stukje speelsheid in mijzelf met het sporten heb terug gekregen.” 

Je krijgt:

  • Handvatten om bewegen (weer) leuk te maken
  • Oefeningen waarmee je zowel lichamelijk als mentaal beter gaat voelen
  • Een hoop positiviteit
  • Kennis en ervaring over hoe je beweging kunt inzetten in je herstel
  • Na elke sessie al jouw oefeningen, bewegingen en tips uitgeschreven in je mailbox
  • Een intake, 4 sessies en een evaluatie

Tussen de afspraken zitten 1 a 2 weken. Zodat je tussentijds echt aan de slag kan, stappen kan maken en we elke keer bij kunnen sturen als er iets onduidelijk is of niet goed gaat.

Kosten: €280, dit wordt mogelijk gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering.ul

Evaluatie

En dan na 4 sessies mag en kan je zelf verder met wat je hebt geleerd, hebt ervaren en wat je toepast. Dan spreken we elkaar na 4-8 weken nog een keer om te evalueren. 

Het kan zijn dat je bij de 4e afspraak of bij de evaluatie merkt dat je nog verder wilt. Dit kan zijn omdat je doelen en wensen veranderd zijn. Het kan ook dat je meer variatie in oefeningen en bewegingen wilt. Of heb je gemerkt dat je meer kan dan je van te voren dacht en wil je nog een stapje verder. Dan zijn er verschillende mogelijkheden die je met multiple sclerose kunt doen.

> De uitbreiding: naar jouw kracht en balans. Nog een keer 4 individuele sessies. Lees hieronder daar meer over.
> Mee in de wandelgroep in Tilburg oud noord. Wandelen met enkele oefeningen en rustmomenten tussendoor. In deze groep lopen mensen met heel verschillende aandoeningen mee. Lage instap om mee te doen.
> Meedoen met de Embodyness training in het Wandelbos. Dit is een uur in een kleine groep oefenen-trainen zonder prestatiedruk. Qua niveau tussen therapie en sport in. Lees hier verder.

De uitbreiding: naar jouw kracht en balans

Wil je na de basis verder om nog meer grip op je klachten te nemen? Dan sluit de uitbreiding perfect aan. Hier gaan we de diepte in op de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn om nog verder op te bouwen.

Je krijgt:

  • Meer variatie aan oefeningen en bewegingen
  • Je wordt je nog meer bewust van je lijf en de signalen (lichaamsgevoel)
  • Je leert wanneer je welke lichaamsbeweging kunt gebruiken of juist even rust neemt
  • Oefen/trainingsprogramma’s voor fysieke, cognitieve en emotionele effecten

Ook nu zit er tussen afspraken 1 a 2 weken zodat je echt aan de slag kan. Tussentijds kun je mij altijd vragen stellen via e-mail of sms/whatsapp. 

Kosten: €280, dit wordt mogelijk gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering.

MS Zorg Nederland

MS Zorg Nederland is een netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met multiple sclerose en hun naasten. Bij dit netwerk ben ik aangesloten en tevens ben ik de regiocoördinator van regio Tilburg.

Dit netwerk helpt mij om de optimale behandeling, advisering en coaching kan geven. Zit jij met een vraag die ik niet kan beantwoorden? Ik heb vast in de regio een behandelaar die dit wel kan. Zo maken we de lijntjes kort en snel.