Soepele voeten, soepel lijf

Als het over gezondheid gaat, zowel fysiek als mentaal, dan wordt er niet snel aan de voeten gedacht. Zeker wordt de link soepele voeten, soepel lijf niet gelegd. Meestal wordt genoemd dat je met beide voeten stevig op de grond moet gaan staan. Terwijl anderzijds vanuit bijvoorbeeld de voetreflexologie de voeten enorm belangrijk zijn. In dit artikel wil ik eens in het kort ingaan op het belang van de voet. Laten zien dat je voeten kunnen helpen om letterlijk en figuurlijk beter in je vel te komen zitten.

Voeten zijn de basis van ons gezonde leven.

Je voet als bouwwerk

Welke aandacht besteed jij aan je voeten? Zelf heb ik ruim 35 jaar weinig aandacht gegeven aan mijn voeten. En dat met een moeder die voetreflextherapeute en pedicure is. Ik vond voeten niet interessant en veel meer dan ze gewoon recht neer zetten kon je er niet mee. Dacht ik, tot ruim 3 jaar geleden.

Meestal als we aandacht aan onze voeten besteden, dan is dat een behandeling bij een pedicure, een voetreflexmassage of een paar nieuwe schoenen. Als voeten pijn doen volgt er soms een bezoekje aan een podotherapeut. Meestal is dan het advies stevigere schoenen en een podologische zool.

Het valt te betwijfelen of die stevige schoenen en aangepaste zool de oorzaak oplost of juist het de problemen alleen maar groter maakt. Waarom een meesterwerk qua bouw en functionaliteit ondersteunen alsof het elk moment kan instorten? Wanneer je wel eens in een kathedraal bent geweest, dan ken je die hoge en grote gewelven wel. Dat zijn net zulke meesterwerken als de voet, ze hebben geen ondersteuning nodig.

Het lichaam is een groot geheel, een prachtig bouwwerk waar elk onderdeel een functie heeft. Zo ook de voet. Die is gemaakt om gebruikt te worden met bijvoorbeeld wandelen, hardlopen, tillen, klimmen. De voeten bieden vering, stabiliteit en enorme kracht waarmee ze veel belasting voor de knieën, heupen en rug opvangen.

Schoenen uit

Als je de mogelijkheid hebt, trek dan nu je schoenen even uit. Ga rechtop staan en kijk naar de vorm van je voeten. Zijn je tenen en voorvoet breder dan je schoen? Zijn je tenen het breedste deel van je voet? Is er een boog aan de binnenzijde van je voet?

Als het antwoord op die 3 vragen nee is, dan zijn je voeten veranderd en verzwakt door je schoenen. Zo een verandering en verzwakking kan aan de basis staan van bijvoorbeeld knie, heup of rugklachten. Beweeg maar eens wat met je voet en voel eens goed wat er in je been en misschien zelfs in je rug en schouders gebeurd. Voel je dat er in je lijf meer beweegt en meer aanspant dan alleen je voet?

Ga nu eens kijken welke bewegingen er in je voet mogelijk zijn. Kijk eens naar de bewegingen die je met je tenen kunt maken. Hoeveel beweging zit er in je voorvoet, middenvoet en enkel. Pak nu een van je voeten vast en kijk of er dan nog meer beweging mogelijk is.

Vraag jezelf vervolgens eens af of alle mogelijkheden die je net gevoeld hebt ook mogelijk zijn met je schoenen aan.

Enkel in beweging

Laatst kwam iemand bij mij om weer eens een houding up-date te doen omdat ze nieuw werk had. In het midden van de rug en in de knie kwamen afgelopen weken de haar bekende klachten weer terug.

Ook al ken ik iemand al, ik kijk toch de hele houding weer even na. Zo viel me nu op dat haar enkels naar binnen kantelden en haar pijnlijke knie meer naar binnen gedraaid stond. Dus ik laat haar haar voeten recht zetten en haar enkels naar een natuurlijkere stand kantelen. De eerste reactie was: he, ik voel ruimte bij mijn heupen komen. Daarna merkte ze dat door die kleine enkel beweging ze geen doorgezakte voeten meer had en haar knie stabieler voelde. Daarna alleen de stand van de bovenrug nog iets corrigeren en ze stond recht, stabiel en stevig.

Dit gaat ze herhalen en oefenen tot het een gewoonte is en zo haar knie en rug versterken. Over een week of 2 nog een controle afspraak met wat extra advies en beweging. Zo kan zoiets relatief kleins een hele grote uitwerking hebben en er voor zorgen dat er maar 2 behandelingen nodig zijn.

Voelen

Naast een prachtig fundament, veel bewegingen en veel kracht hebben je voeten nog een belangrijke functie. En dat is: voelen.

In je voetzolen en handpalmen heb je de meeste uiteinden van gevoelszenuwen. Dat is om met je handen te kunnen voelen of iets bijvoorbeeld glad of ruw is, om knopen vast te maken, om eten te snijden. De voet heeft net zoveel gevoel alleen heeft dat als functie om goed te kunnen lopen, springen en klimmen zonder er over na te moeten denken en zonder naar je voeten te moeten kijken om ze te sturen.

Je voelt je omgeving letterlijk via je voeten. Als je op blote voeten op een wat ongelijke grond staat dan voel je vaak je hele lijf ontspannen. Als je voeten de ruimte hebben en op een grasveld staan dan ontspant je brein. In strakke schoenen met een dikke zool mist je brein de informatie over de omgeving vanuit je voeten. Dit levert een vorm van stress op voor brein en lijf. Dus door je voeten de ruimte te geven en te laten voelen kun je weer beter ontspannen.

Aan de slag

Voeten in stevige, strakke of smalle schoenen zorgen dat je knieën, heupen en rug harder moeten werken. Daardoor wordt je steeds minder soepel en stabiel. De hele dag op blote voeten lopen is meestal niet echt een optie. Wel kun je met heel eenvoudige bewegingen je voeten soepeler en sterker maken.

De bewegingen die ik adviseer aan bijna iedereen, waarbij de voeten op enige manier bij kunnen dragen aan de gezondheid, zijn:

  • Wiebelen met je tenen
  • Je voet optrekken en strekken
  • Je voet naar binnen en naar buiten kantelen
  • Tenen spreiden en buigen

Met zulke eenvoudige bewegingen ga je de voet al soepeler en sterker maken. Zet ook met regelmaat je (blote) voeten goed stevig op de grond en voel eens hoe je voeten staan, wat het contact met de grond is, of je warmte of kou in je voeten voelt etc.

Als je dan zo een paar minuten bezig geweest bent met je voeten. Ga dan eens na hoe de rest van je lijf en hoe je hoofd voelt. Denk je dat voeten niet tot zoveel fysieke en mentale invloed heeft? Probeer het eens en deel je ervaring.

Tot slot

Wil je meer doen voor je voeten? Mijn online cursus (hier) kan je heel goed helpen om weer soepele voeten te krijgen. Daarmee werk je via je voeten aan je hele lijf. Gedurende januari en februari kun je de code VOETEN-25 gebruiken voor 25% korting.

Je kunt natuurlijk ook altijd een persoonlijke afspraak maken zodat ik meekijk wat jij in jouw situatie nodig kan hebben. Neem contact op voor meer informatie of om die afspraak in te plannen.

Beweeg gezond!
Janneke


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *