Breng lente in je bol

Breng de lente in je bol voor de sympaticus en parasympaticus. Oke, het spreekwoord is eigenlijk “de zomer in je bol hebben” maar hij past op deze manier erg bij dit artikel. Bijna een jaar geleden schreef ik het artikel Sympaticus en parasympaticus in balans. De lente is een geweldig seizoen om actief aan die balans te gaan werken.

Klachten

Welke klachten kun je merken als de balans tussen die 2 verstoord is?

  • Hoofdpijn
  • Gevoel van onrust en gejaagdheid
  • Heel snel hogere hartslag en snellere hoge ademhaling
  • Spier en gewrichtspijnen en stijfheid zonder duidelijke oorzaak
  • Slechte concentratie
  • Slechter slapen
  • Buikpijn, onrustige darmen

Stress

Stress zit een beetje in het verdomhoekje. En wordt gezien als de oorzaak van bovenstaande klachten. Is dat wel helemaal terecht?

Nee, dat is niet terecht. Stress is goed, het is nodig en zelfs noodzakelijk voor ons om te (blijven) leven. Stress traint bijvoorbeeld onze veerkracht. Het daagt ons lijf, brein en gevoel uit. En vooral dat laatste zorgt voor de positieve of negatieve lading aan stress.

Wat gebeurd er als je probeert de negatieve ideeën over stress wat vaker los te laten? Dan is de stress niet weg want je doet verder het zelfde. De stress activeert, zoals het hoort, de nervus sympaticus (actie zenuw). Je bloedvaten verwijden, hartslag neemt toe, ademhaling versneld en je spijsvertering vertraagd. Dit is een heel normaal en gezond mechanisme. Op het moment dat je tot rust komt gaat alles weer de andere kant op.

Er wordt gezegd dat chronische stress slecht is. Daar is steeds meer twijfel over doordat er steeds vaker naar voren komt dat hoe je er over denkt (positief of negatief) bepaald hoe slecht het echt is. En hoe je er op reageert is ook van belang. Geef je toe aan de eetbuien of slaap je continu te weinig om alles maar gedaan te krijgen? Dan raken de sympaticus en parasympaticus uit balans en dat heeft uiteindelijk zijn invloed op je gezondheid.

De lente in je balans

Lente staat voor nieuw leven, weer tot leven komen na de winter, ontluiken, herstel etc. Breng met de lente letterlijk meer balans tussen je actie en ontspanning. Dit keer geen stuk over je stress omlaag brengen. Wel aan de slag met de parasympaticus stimuleren door 2 dingen.

De 2 dingen die gaan helpen in het herstel, in het vernieuwen van de balans tussen actie en ontspanning in je lijf zijn:

  • Gedachten
  • Natuur

Gedachten

Wat denk je op het moment dat je stress hebt? En dan uiteraard vooral op het moment dat je jezelf bewust bent van de stress. Wat is je eerste gedachte?

Als die positief is. Houdt hem dan vooral vast!

Als de gedachte negatief is. Draai hem dan om. Voorbeeld: “ojee, weer dat gejaagde gevoel, houdt het nooit eens op?” >> “ah, ik voel me gejaagd, mijn lijf reageert weer heel goed.”

Probeer een gedachte nooit weg te stoppen, want hij komt weer terug. Wel kan je gaan bedenken hoe het komt dat je zo gejaagd bent en wat je daar mee kan doen.

Dit is natuurlijk simpel en lijkt misschien suf om te doen. Maar he, het is wel hoe ons systeem werkt. Fysiek, geest, cognitie en gevoel beïnvloeden elkaar. Een manier om het negatieve gevoel om te draaien is door er een hele bewuste gedachte tegenover te zetten. Hierbij geld wel de kracht van herhaling. En uiteraard werkt het nog genuanceerder dan ik hier beschrijf alleen de reden voor de “simpele” tip is dat het een eerste stapje is. Geen zevenmijlspas maar gewoon een overzichtelijk goed toe te passen stap. De brengen je uiteindelijk verder.

Natuur

Natuur, zelfs een korte blik op, heeft al een gunstig effect. Heb je een boom in de buurt staan, een blik op de boomkruin afstekend tegen de lentelucht activeert al een stukje van de parasympaticus. Het biedt instant meer rust, kalmte en helderheid.

Wil je een groter effect? Ga dan vaker buiten lopen telefoneren, overleggen met collega’s of wandelen met vrienden.

2 kleine dingen

met een groot effect. Herhaling is wel echt een sleutelwoord. Je zult steeds sneller effect hebben en het effect duurt ook steeds langer. De positievere gedachten halen langzaam de negatieve lading van stress af, wat al rust en ontspanning biedt. De natuur verminderd stress en versterkt de rust.

Meer momenten met andere gedachten, ervaringen en natuur helpen de balans tussen actie en rust te vergroten. Dat is precies waarom de meeste behandelingen en activiteiten bij Basis in Beweging – de buitenfysiotherapeut buiten zijn. Positieve beweegervaring gecombineerd met de natuur geven een enorme boost aan herstel en vooruitgang. Of je nu last hebt van chronische of steeds terugkerende klachten (pijn, stress, ademhaling, onrust) de natuur versterkt het effect van de behandeling.

Meer weten of kennismaken?

Stuur een bericht of plan een kennismaking in.

Sympaticus en parasympaticus
Wat we kunnen leren van reguleren