Wat is het verschil tussen oefentherapie en fysiotherapie?

Vraag jij je wel eens af wat nu eigenlijk het verschil tussen oefentherapie Mensendieck/Cesar en fysiotherapie is? Het is toch allemaal therapie voor als je pijn in bijvoorbeeld je nek hebt? 

In de volgende blog kun je lezen over het verschil tussen oefentherapie Mensendieck en Cesar. Net zo vaak, zo niet vaker, krijg ik de vraag wat het verschil tussen fysiotherapie en oefentherapie is. Vaak wordt gezegd dat een fysiotherapeut toch ook oefeningen geeft. Er zijn flinke verschillen en dus verschillende redenen om voor een oefentherapeut of fysiotherapeut te kiezen.

Oefentherapie Mensendieck / Cesar

De kortste omschrijving is: Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van je eigen bewegingsmogelijkheden. Ook wordt rekening gehouden met de situatie waarin je je bevindt en met jouw dagelijkse activiteiten. (www.vvocm.nl)

De oefentherapeut is dus specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut kijkt samen met jou naar je leefstijl, lichaamshouding en manier van bewegen door de dag heen. Wat gebeurt er als je zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar je hele lichaam.

Fysiotherapie

De korte omschrijving van fysiotherapie is: De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Met zijn kennis en kunde helpt de fysiotherapeut u bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. U krijgt altijd zorg op maat. Passend bij uw persoonlijke situatie en gericht op het doel dat u wilt bereiken. (www.defysiotherapeut.com)

Veel overeenkomsten

Is je na die korte omschrijvingen duidelijk wat het verschil tussen oefentherapie en fysiotherapie is? Weet je nu wanneer je het beste voor de oefentherapeut of voor de fysiotherapeut kan kiezen? 

Het zijn verschillende omschrijvingen om aan te geven specialist op het gebied van bewegen en houding te zijn. Die korte omschrijvingen maken het verschil dus niet veel duidelijker. Het klopt dat beide therapieën gericht zijn op houding en beweging.

Er zijn ook gewoon veel overeenkomsten. Bij beide therapieën kun je terecht met bijvoorbeeld nek, schouder, rug en knieklachten. Ook reuma, artrose, ms en spanningsklachten kunnen goed met zowel fysio als oefentherapie behandeld worden. Oefeningen vormen een groot, zo niet het grootste, deel van de behandeling. 

Één verschil tussen oefentherapie en fysiotherapie?

Uiteraard is er niet maar 1 verschil tussen oefentherapie en fysiotherapie. Als je beide therapieën een keer hebt gehad kan je vast beamen dat er toch grote verschillen zijn.

1. Het grote zichtbare verschil is wel de inrichting van de praktijk. In de gemiddelde fysiotherapiepraktijk vind je kleinere behandelkamers en een oefenzaal met verschillende oefenmaterialen en fitnessapparaten. Bij een oefentherapeut zie je meestal een grotere behandelkamer met wandspiegel en een verrijdbare spiegel. Daarnaast heeft een oefentherapeut bijvoorbeeld een oefenmat en klein oefenmateriaal.

2. De oefentherapeut kijkt naar je lichaam als geheel en behandeld hoofdzakelijk met oefeningen, houdingen en bewegingen. Gebruikt soms bijvoorbeeld een balansbord, elastiek of zitbal maar werkt voornamelijk vanuit je eigen houding en beweging. 

3. De fysiotherapeut kijkt meer alleen naar het deel van je lijf waar de pijn zit en behandeld met bijvoorbeeld mobilisaties, oefeningen en training. Er zijn therapeuten die behandelen met shockwave, dry-needling, massage etc. Er word meer hands-on en lokaal gewerkt ondersteund met enkele oefeningen en training op apparaten. 

Wat is beter?

Je vraagt je misschien af wat nu beter is of je hebt nu een voorkeur voor het een of het ander gekregen.

Er is geen sprake van beter of slechter. Het is beter te kijken naar waar je behoefte, voorkeur en ervaring ligt. Als je al vaker fysiotherapie hebt gehad maar zonder resultaat dan kan het goed zijn naar een oefentherapeut Mensendieck of Cesar te gaan. Een oefentherapeut heeft 4 jaar studie gericht op dagelijkse houdingen en bewegingen en kan daardoor nauwkeuriger kijken naar en adviseren over je hele houding. 

Soms hebben de oefeningen onvoldoende effect en is er een lokale behandeling nodig en daar is de fysiotherapeut weer meer in geschoold.

In de ideale situatie zouden fysiotherapeuten en oefentherapeuten meer samenwerken en zo veel duurzamere resultaten krijgen.

Oefentherapie en fysiotherapie in 1

Zelf ben ik zowel oefentherapeut Mensendieck als fysiotherapie en ik vind dat de oefentherapeut meer specialist in houding en dagelijkse beweging is. De fysiotherapeut vind ik specialist in herstel van lokale beweging. Wel moet ik erbij vermelden dat er onder de fysiotherapeuten steeds meer verschil is in hoe ze werken. De een werkt heel kort en lokaal en de ander werkt vooral op leefstijl en gedragsverandering. 

Als je bij mij onder behandeling bent krijg je dat wat het beste bij jouw situatie past. Buiten in je eigen omgeving en of we het dan buitenfysiotherapie of buitenoefentherapie noemen maakt niet zo heel veel uit. We zullen niet tussen de 2 therapieën heen en weer vliegen.

De behandeling persoonlijk op jouw gericht om vanuit beweging naar weer lekker in lijf en leven komen.

Zullen we een keer kennismaken? Vul je gegevens in en dan plannen we een gratis 15 minuten telefonische kennismaking.

Beweeg gezond!
Janneke de Jong – de Vries