Zitten op de grond en lichaamsbewustzijn

Dat is een behoorlijke mondvol, wel waar het om draait. Laatst publiceerde ik op de website een artikel over het zitten op de grond (hier kun je het lezen). Nu in het verlengde daarvan dus lichaamsbewustzijn.

Lichaamsbewustzijn de basis

Het zitten op de grond, of in elke andere houding en ook elke beweging, is alleen succesvol als je lichaamsbewustzijn goed is. Wat ik daarmee bedoel is als volgt.

Lichaamsbewustzijn is het besef van de feedback die je lichaam je geeft. Voelen hoe het met je lijf is en niet alleen in je hoofd zitten en de signalen alleen rationeel benoemen. Het bewustzijn van wat goed en niet goed is voor je lijf. Als je dat weet kun je daar namelijk op reageren.

Luister jij naar wat je lichaam je verteld, welke duidelijke en minder duidelijke signalen het geeft.

  • Maak je bijvoorbeeld een pas op de plaats als je gestresst bent?
  • Ga je slapen als vermoeidheid je parten speelt?
  • Beweeg je regelmatig en eet je gezond om je fit en gezond te voelen?
  • Praat je ergernissen en strubbelingen uit om negatieve emoties tegen te gaan?
  • Gun je jezelf geregeld wat me-time om te ontspannen? 

Gewoon doorzetten

Je zal de eerste niet zijn die, bij een nieuwe beweging of houding, zegt: gewoon even doorzetten, went vanzelf. 

Totdat het niet vanzelf went. Doorgaans is het doordat de beweging (nog) niet bij jou past. Omdat het nog te zwaar, ver of complex is.

Ik kan mezelf dwingen een half uur in kleermakerszit te zitten en dan met veel pijn en moeite weer uit die houding komen. Of ik kan het wat vaker op een dag kort doen tot het moment dat het oncomfortabel begint te voelen. 

Soms voel je automatisch dat iets niet fijn is of niet goed gaat. Terwijl andere dingen je juist niet voelt of merkt. Zo had ik zelf laatst een ademworkshop waarbij we dus in kleermakerszit moesten zitten. Ik dacht dat ik keurig netjes recht zat. Tijdens de correcties en naderhand met de foto’s kwam ik er achter dat mijn lichaamsgevoel niet helemaal klopte. Kijk maar naar de foto’s.

Lichaamsbewustzijn
Lichaamsbewustzijn

Dat moment van de foto’s negeerde ik de signalen met het idee dat ik toch gewoon zo een workshop kon uitzitten. Het ongemak in mijn heup en in enkels gaven al aan dat deze houding niet paste. Ik was me wel bewust van de signalen alleen reageerde er niet op. Hierdoor was het achteraf niet zo een ontspannen fijne ervaring die zo een ademworkshop wel kan zijn.

Hulpmiddelen voor het lichaamsbewustzijn

Het besef van hoe je zit, staat en beweegt veranderd continu. Hulpmiddelen om het beeld in je hoofd gelijk te krijgen aan de werkelijkheid zijn: zien, voelen en horen.

Zien > jezelf terug zien op foto’s, in de spiegel of in een ruit.
Voelen > hoe voelt je lijf aan en ook voelen met je eigen handen of door handen van iemand anders. Leg je hand bijvoorbeeld op je rug en voel hoe die staat.
Horen > naar wat iemand je verteld (soms nadat je het zelf gevraagd hebt)

Zitten op de grond

Nu ik een maand niet op de bank zit en dus tijd op de grond zit, moet ik wel heel bewust omgaan met mijn lijf. Mijn doel is soepeler en energieker te worden deze maand. Dat lukt alleen door geen signalen te negeren maar door er bewust en onbewust op te reageren. Steeds veranderen naar een houding die dan weer goed voelt. 

Dit fysieke effect werkt door op mijn mentale welzijn. Ontspanning in het lijf, soepel kunnen bewegen, fysieke energie hebben tot gevolg dat mentaal er ook ontspanning, rust en flexibiliteit ontstaat.

Bij een goed lichaamsbewustzijn, merk je aan je lijf hoe het met je gaat. Voelt je lichaam fit en energiek aan? Dan voel jij je doorgaans relaxed en zit je letterlijk goed in je vel.
Ben je gespannen, gejaagd of misschien wel erg down? Je lichaam kan dit aangeven met bijvoorbeeld spierpijn, hoofdpijn, hoge hartslag of erge vermoeidheid. Je lichaam en geest voelen elkaar feilloos aan en beïnvloeden elkaar continu.

Door te bewegen en je lichaam soepeler en fitter te maken zal je ook mentaal energieker worden. Je gaat je dan vitaler, productiever voelen met minder gezondheidsklachten.

Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen. 

Tips

Hierboven staan al heel wat tips in de tekst. Er zijn er nog veel meer en 3 daarvan heb ik in de beweegmail gezet. Wil je ze graag ontvangen om verder te gaan met lichaamsbewustzijn? Stuur dan een berichtje naar janneke@basisinbeweging.nl


#lichaamsbewustzijn #lichaamsbesef #gezondheid #fysiotherapie #oefentherapiemensendieck #bewegen #floorliving #groundliving