“Zitten is ongezond” en “zitten is het nieuwe roken” zijn momenteel een van de meest gehoorde opmerkingen. Is het wel echt ongezond? Moeten we dan echt de hele dag in beweging zijn en alleen maar staan en lopen?
Nee
Zitten is niet ongezond.
Wat is zitten
Op Wikipedia staat een mooie zin: Zitten is een van de lichaamshoudingen van mensen waarbij het lichaam in rust verkeerd en de opgerichte romp gesteund wordt door de billen of dijen.
Zitten is dus:
- Een houding
- Het lichaam verkeerd dan in rust
- De romp is recht omhoog
- De romp vindt steun van billen of dijen
Zolang als de mens bestaat zitten we al. Het verschil tussen toen en nu is dat we nu (comfortabele) stoelen en banken hebben en we meer tijd zittend doorbrengen.
Kern van waarheid
In de uitspraak “zitten is ongezond” zit wel een kern van waarheid. Als je zegt “te lang en altijd op een stoel of bank zitten is ongezond” dan zou niemand dat onthouden. Laat staan er iets mee doen, dus de korte en krachtige zin roept meer vragen op waardoor die beter onthouden wordt. Dat onthouden is wel belangrijk om verandering te kunnen gaan maken.
Wil je meer lezen en zien over waarom zitten ongezond is? Kijk dan hier een mooi filmpje over waarom het slecht is, lees een Engelstalig artikel over o.a. dat filmpje.
In essentie voelt gaan zitten heerlijk, geeft het een gevoel van ontspanning en rust. Alleen bij het opstaan voelen de meeste mensen zich stijf en stram. Dat is toch wel een signaal dat ondanks het eerste gevoel van rust het toch ook iets anders doet met ons lijf.
Kort gezegd:
- Spieren verslappen
- Afname conditie
- Verminderde concentratie
- Minder goede bloedsomloop
Wel gezond
Dus laten we eens ingaan op de leuke kanten van zitten, de voordelen en de positieve punten.
#1 Het is wel gezond.
Het is tenslotte een rust houding en rust is gezond. Door rust herstellen spieren, stijgt energieniveau weer en start bijvoorbeeld de spijsvertering op.
#2 Zitten heeft voordelen
Het geeft een groot gevoel van ontspanning en rust. Zitten tijdens eten zorgt voor rustig kunnen eten en beter opstarten van de spijsvertering. Zittend kun je fijn motorische handelingen nauwkeuriger uitvoeren.
#3 Het is noodzakelijk
Als we geen rust nemen worden we ongezond, kunnen we niet herstellen en verliezen we onnodig veel energie. Aangezien zitten een rusthouding is. Is zitten noodzakelijk voor gezondheid, herstel en energiebehoud.
De perfecte zithouding
Google op zithouding en je vindt plaatjes zoals deze op de site van rsi-alert. Dit suggereert dat als je dan zit dit de enige juiste manier is. Bij alle verschillende afbeeldingen lees je dan tips over hoe je moet zitten en hoe vaak je moet gaan staan en lopen. Of er staat een 2e plaatje bij met een afbeelding van staand werken.
De beste zithouding is de volgende
Dit vind ik de beste beschrijving van de perfecte zithouding. Als je naar anatomie kijkt en zoveel mogelijk middenstanden wilt hebben dan is bovenstaande plaatje de ideale situatie. Alleen het probleem van zo zitten is dat ons lichaam niet gebouwd is om alleen die middenstand te gebruiken. Spieren verslappen en gewrichten verslijten op die manier.
Elke volgende zithouding is de beste geeft mooi weer wat ons lijf nodig heeft. En dat is afwisseling. Op de website van betje.com vind je een mooie tekening “How to sit when you’re a kid”. Persoonlijk vind ik dat we deze afbeelding best als voorbeeld voor onszelf ook mogen gebruiken.
Eindstanden van onze gewrichten en spieren moeten juist ook gebruikt worden. Dit draagt bij aan een soepel en gezond lichaam. Natuurlijk moet je geen uren in een dezelfde eindstand zitten. Net zoals altijd in de anatomisch ideale houding zitten ook niet gezond is.
De ideale stoel bestaat dus ook niet. Ik ben zelfs van mening dat je beter een hardere stoel met weinig/niet gevormde rugleuning kunt hebben.
Hoe dan
Hoe kun je dan meer afwisselen. The 180 degrees van Betje bijvoorbeeld is niet echt werkbaar ongeacht of je hem gebruikt om te werken of om tv te kijken.
Hier probeerde ik die na te doen, ik was heel snel weer overeind :-p
Denk aan variaties die je op de stoel kunt maken. Voor inspiratie zie de fotoserie hiernaast.
Denk ook aan zitten op de grond. De grond is doorgaans hard en daardoor zit je geen uren in dezelfde houding. Je wisselt vaker af waardoor je regelmatig in beweging bent. Door het opstaan en gaan zitten op de grond train je heel goed kracht en coördinatie.
Denk aan kleermakerszit, hurkzit, diepe squat, benen recht vooruit, met gebogen knieën of in heldenzit/hielzit.
Meer
Wil je meer weten over hoe jij in jouw omgeving en eventuele klachten kunt zitten? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Daarin kijken we samen naar jouw omgeving, je dagelijkse activiteiten, je eventuele klachten en krijg je direct ook al een advies hoe je kunt zitten. Neem contact op of stuur een berichtje naar 06 41373006 voor een (online) afspraak.