Hoeveel ben jij in beweging? De dagen worden korter, het wordt kouder en het regent regelmatig. Dit betekend misschien ook warme dekentjes op de bank, kaarsjes op tafel en warme chocolademelk.
Vergeet je dan niet iets?
Help, ik mis in dat rijtje iets. Waar is buiten en beweging gebleven? Eerlijk is eerlijk, zelf kom ik nu ook minder buiten en beweeg minder dan in de zomer. Ik loop toch iets minder snel de tuin in om wat te rommelen, pak niet de laptop om lekker buiten de administratie te doen en ook het aantal buiten behandelingen neemt wat af (niet omdat ik het niet wil maar de klant wil ook wat). Herkenbaar?
Minder in beweging en minder buiten goed of niet goed?
Zoals met alles is het niet zwart-wit. De herfst en winter zijn de tijd om naar binnen te keren. Om te oogsten van de inspanningen van lente en zomer. De tijd van herstel en vooruit gaan kijken naar het nieuwe voorjaar in de lente. Het is dus de tijd om te kijken hoe het gaat.
Daarbij past het om rustiger aan te doen en dus ook om letterlijk meer binnen te zijn. Dus vanuit die kant bekeken is het niet erg. Alleen is er natuurlijk altijd een andere kant. Want de buitenlucht en natuur zijn een belangrijke factor in onze gezondheid en beweging hebben we nodig om veerkrachtig te blijven. Veerkracht is de kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen.
In beweging komen
Wat meer binnen en wat minder beweging past dus wel bij dit jaargetijde. Sta er eens bij stil wat je nu wel of niet aan beweging doet en hoeveel je buiten bent. Buiten en beweging zijn twee van de belangrijkste componenten in veerkrachtig blijven.
Voordelen buiten:
- Focus/concentratie
- Hoofd leeg maken
- Beweging
- Beter geheugen
- Ontspanning en rust
- Verbetering immuunsysteem
Voordelen beweging:
- Meer energie
- Afname stress
- Verbetering immuunsysteem
- Betere conditie
- Beter slapen
- Goede bloedsomloop (dus je houdt het warmer)
Best wat voordelen en die kun je in de winter zeker ook inzetten.
Hoe dan meer buiten en meer in beweging?
Hier vind je een hele lijst met ideeën. Lekker klein en makkelijk toepasbaar. Sommige items heb je wel eens wat wilskracht nodig om je er toe te zetten. Ik daag je uit het te gaan doen en te ervaren wat het jou brengt.
- Zet je auto ondanks slecht weer iets verder weg dan je normaal gesproken doet. Zo heb je weer wat wandelmeters en buitenlucht erbij.
- Loop de trap een keer extra op om 1 dingetje naar boven te brengen of op te halen. Niet alles opsparen en in 1x gaan maar doe het juist in misschien wel 10x.
- Ga met je dekentje voor de bank op de grond zitten in plaats van op de bank.
- Slecht weer bestaat niet en dus die lunchwandeling kun je nu ook maken. Is de drempel heel erg hoog om te gaan? Kort het rondje dan iets in.
- Zorg voor warme, droge kleding en ga gewoon op de fiets boodschappen doen, naar je werk of naar vrienden.
- Sta op 1 been tijdens tandenpoetsen
- Volle wasmand? Gebruik die als krachttraining door hem 5x achterelkaar op te pakken en neer te zetten.
- Ga 5x bijna op je stoel zitten en weer opstaan voor je aan het werk gaat.
- Doe elke dinsdag van 9 tot 10 uur mee met de Embodyness training in het Wandelbos. Samen buiten in beweging op je eigen niveau maakt het makkelijker vol te houden.
- Haak aan met wandelingen die georganiseerd worden bij je in de buurt. Er zijn er steeds meer. Voor inspiratie en mogelijkheden kijk op bijvoorbeeld Gezond natuur wandelen.
- Sporten en beweging is altijd goed maar zoek iets dat bij je past, wat je nodig hebt en wat je niet extreem veel wilskracht kost om naar toe te gaan.
- Maak elke ochtend vlak voor of na je ontbijt een rondje buiten. Al is het maar dat je even je tuin/balkon rond loopt zodat je het eerste ochtendlicht oppikt en frisse lucht inademt. Zo start je dag goed en daar heb je ’s avonds bij het gaan slapen profijt van.
12 mogelijkheden die misschien wel te simpel voor woorden zijn en die toch niet genoeg herhaald kunnen worden. Juist omdat ze zo simpel zijn vergeten we ze vaak. Dus bij deze een reminder.
Fitcheck
Wil je eens weten hoe het met jouw veerkracht gesteld is? De nieuwe buitenfysiotherapeut fitcheck is daar ideaal voor. Je plant met mij een afspraak van een half uur in en dan gaan we buiten de fitcheck doen. Hij kan overal en bestaat uit 8 bewegingen. Ik ga de beweging observeren en kan daarin goed zien hoe jij beweegt en waar het in je lijf “vastloopt”. Aan hand daarvan geef ik je advies over welke beweging momenteel het beste bij je past om je op te richten. Hiermee train je dan specifiek door bewegen zowel je fysieke als mentale veerkracht. Meer weten? Stel je vraag in het contactformulier.
#natuurinclusief #natuur #natuurispositief #beweging #inbeweging #veerkracht #gezondheid #fitcheck