Tips voor aarden zonder gedoe

Aarden is heel normaal, niet zweverig en niet veel gedoe. Veel mensen die denken aan aarden, denken aan alternatieve zaken. Zaken zoals behandelingen uit het alternatieve circuit, ceremoniën, meditatie en zoals iemand mij vertelde mensen die “wegzweven”.

Sinds ik me echt richt op mijn passie voor natuurlijke houding, beweging en daardoor ook de voeten. Krijg ik vaker vragen en opmerkingen over “aarden”. Over heel veel dingen heb ik wel eens gehoord, alleen weet ik dan niet de exacte details. Zo ook over aarden. Dat valt tenslotte niet echt binnen het standaard domein fysiotherapie of oefentherapie Mensendieck.

Daarom ben ik eens in de materie van het “aarden” gedoken. Het klinkt zweverig, is dat het ook? Wat houdt het dan eigenlijk precies in? Welke effecten worden er aan aarden toegeschreven? Is het nog een bepaalde manier van staan?

Aarden: wat is het?

Vanuit welke hoek je ook kijkt, het is in ieder geval contact met de aarde hebben. Zo klinkt aarden al minder als een gedoe. Andere benamingen zijn onder andere: gronden, met beide benen op de grond staan, wennen, aanpassen.

Het is dus eigenlijk letterlijk en figuurlijk met beide benen stevig op de grond staan. Misschien heb je wel dat het prettig voelt om op blote voeten in gras of door het losse zand van het strand te lopen. Dat geeft veel mensen een fijn en ontspannen gevoel. Je staat dan letterlijk in contact met de aarde.

Resonantie

Laatst had ik gehoord over dat er op aarde een trilling is die astronauten in de ruimte niet kregen waardoor er gezondheidsproblemen ontstonden. In de ruimtevaart is op een gegeven moment een apparaat ingebouwd die die trillingen geven. 

Daar ben ik ook eens over gaan lezen en vond een stuk op Wetenschap.info over de Schumann resonantie. Kort gezegd is dat er natuurlijke electromagnetische golven zijn in de atmosfeer. Deze golven hebben een goede en belangrijke invloed op de gezondheid van mens en alles dat op de planeet leeft. 

Die resonanties komen dus niet vanuit de aarde maar ontstaan en reizen rond de aarde in de atmosfeer. In hoeverre deze resonantie de energie is waarover in de energetische en natuurgeneeskundige hoek wordt gesproken weet ik niet (als je het wel weet, vertel het me). 

Die energetische energie zou je alleen kunnen opnemen via contact met natuurlijke ondergrond. Hout, asfalt of kunstofvloeren zijn niet geleidend en zouden de energie tegen houden. Ik heb niet kunnen ontdekken of de (gezonde) invloed van de Schumann resonantie beperkt wordt door verschillende ondergronden.

De natuurlijke resonantie kan wel kunstmatig verhoogd worden met door mensen gemaakte electromagnetische velden. Dit kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen doordat een hogere frequentie het lichaam in een stress modus brengt.

Het gedoe van hoe je zou moet aarden

  • Lopen op blote voeten
  • Rode sokken dragen
  • Geur van dennen, roosmarijn en cypress
  • Meditatie, bodyscan, yoga
  • Diverse edelstenen 
  • De natuur in
  • Diverse aardingshulpmiddelen van beddengoed tot matten en banden

Om nu continu rode sokken te dragen, dennengeur te spuiten en overal edelstenen neer te leggen is misschien wat veel gedoe om te aarden. Doe dit vooral als je het effect daarvan wilt ervaren. De speciale aardingshulpmiddelen is mij persoonlijk te veel gedoe én te kostbaar. 

Wetenschappelijk gezien heeft bewegen buiten in de natuur de grootste gezondheidsvoordelen die je kunt bedenken. En of je dat dan doet om meer in contact te komen met een energetische energie, de Schumann resonantie of ontspanning door de buitenlucht en beweging maakt eigenlijk niet zo veel uit.

Wat overal vooral naar voren komt is het loslaten van stress, af en toe bewust zijn van waar je staat en wat je doet. Vind daar je eigen bij jou passende manier voor.

Dus hoppa lekker naar buiten en bewegen, al is het maar 5 minuutjes meer dan gisteren.

Soepele voeten

Wat ook helpt in het contact voelen en ervaren met de grond is het lopen op blote voeten of barefootstyle schoenen. Je voelt dan letterlijk de grond onder je voeten. Het geeft veel informatie naar je hersenen over de omgeving. Hoe meer je hersenen weten over je omgeving hoe meer ontspannen je kunt bewegen.

Ontspannen bewegen heeft als grote voordelen dat het pijn voorkomt en verminderd. Het geeft een rustig en gefocust gevoel. Je concentratie neemt toe. Angst, stress, spanning en vermoeidheid nemen af.

In de winter buiten op blote voeten lopen is niet direct aan te raden. En ala minute nu overstappen op barefootschoenen lukt ook niet. Wat wel lukt is werken aan soepele voeten! En soepele voeten zorgen voor een soepel lijf. Dat helpt nogal goed bij het stevig met beide benen op de grond staan.

Online cursus

In januari en februari kun je de online cursus Soepele voeten, soepel lijf met 25% korting doen. Voor een goede basis voor de rest van het jaar. De eerste stap naar meer, beter en gezonder bewegen zonder pijn. Ga hier naar de cursus en vul bij afrekenen de code SOEPEL-25 in voor de korting.

Vragen? Stel ze gerust via janneke@basisinbeweging.nl of het contactformulier.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *