Meer bewustwording werkplek

Vanmorgen in mijn mailbox de wekelijkse NPI nieuws e-mail. Dit keer met 3 artikelen over werken en 1 over cijfers die Fitbit naar buiten heeft gebracht. Indirect gaat dat laatste artikel over over (thuis)werken. Allemaal gaat het eigenlijk over bewustwording en over werkplek.

bewustwording werkplek

Wat blijkt uit die artikelen?

Gemiddeld zijn we minder gaan bewegen, meer gaan zitten en er is meer bewustwording nodig voor gezond (thuis)werken en de werkplek. Wil je graag de artikelen lezen? Die heb ik onderaan dit artikel gezet met kleine samenvatting.

Wat ik vooral momenteel erg merk is dat er veel onderzoek en enquete uitslagen komen. Steeds weer komt ergonomie, te veel zitten en te weinig bewegen naar voren. Kort door de bocht gezegd: zorg voor een ergonomisch bureau en dito stoel, sta regelmatig even op, maak een lunchwandeling en ga sporten.

Een perfect begin naar actiever en daarmee gezonder werken. Alleen… Hoe ga je dat realiseren? Misschien een klein bureautje met bureaustoel in dat ene hoekje in de slaapkamer. Die lunchwandeling en een kopje koffie of thee halen lukken meestal nog wel. Maar dan nog beweeg je minder dan op kantoordagen.

Therapeuten en bewustwording van de werkplek

Net zoals andere oefentherapeuten, fysiotherapeuten, arbeidsprofessionals etc kijk ik naar hoe je zit op je werkplek waardoor er al flinke bewustwording komt.

Het verschil? Dat is denk ik wel dat ik kijk naar wat voor soort bewegingen je mist op een dag (vanuit evolutie gezien). En dat combineer met de mogelijkheden die je hele omgeving biedt. Pijn wordt niet minder door meer comfort en gemak. Wel door variatie.

Voorbeeld: als mens zijn we niet gemaakt op de hele dag zitten met 90 graden hoek in de heupen. Wel zijn we gemaakt voor beweging van gehurkt zitten tot staan en hardlopen (maximale buiging en strekking van de heup). Dus waarom alleen op een bureaustoel zitten of aan een stabureau staan. Er zijn veel werkhoudingen te vinden die uitnodigen (of dwingen) om meer te bewegen.

Nog een oorzaak

Een andere grote oorzaak van klachten is momenteel de spanning van de situatie. Het thuis moeten werken, mondkapjes dragen, afstand houden etc hoe lang moeten we dat nog volhouden. Velen krijgen last van het uitzichtloze van de situatie, de stress doordat communiceren anders is dan als je even bij elkaar binnenstapt en ga zo maar door.

Hoe fijn is het als je ook die emotionele en cognitieve oorzaken met bewegen kunt aanpakken? 3 vliegen in 1 klap > meer bewegen, minder last van de spanning/stress/emoties en meer concentratie/aandacht. Waardoor meer rust in werk en privé.

Conclusie

In alle artikelen van het moment missen vaak de mogelijkheden van de omgeving. Kijk eens naar wat ons lijf kan en hoe kunnen we dat elke dag weer gebruiken terwijl we wel aan ons werk toe komen.

Ik wil dus een stapje verder gaan en stellen dat niet het ergonomische bureau en dito stoel de oplossing is. Gezond thuis werken kan heel goed met de meubelen die je hebt. Je moet alleen de mogelijkheden zien en die benutten.

Je lijf en je brein zullen je dankbaar zijn.

Ondernemer, werkgever of werknemer?

Ben je kleine ondernemer en wil je meer voor jezelf en je eventuele medewerkers doen? Heel praktisch en slim aan de slag met gezond werken? Kijk dan bij mijn SMART Move programma. Die principes zijn ook op thuiswerken van toepassing en samen kunnen we kijken naar welke invulling nodig is (in aantal sessies, wat is het doel, wat is nodig om het doel te halen). Stuur me een bericht en dan maken we een vrijblijvende telefonische afspraak.

De artikelen:

Uit de data van Fitbit blijkt dat het aantal actieve minuten momenteel lager ligt dan vorig jaar. Ze zien minder beweging en meer training. Het intensieve bewegen is dus iets toegenomen en het dagelijkse bewegen afgenomen. (artikel: hier)

Trouw kopte van de week dat 2 op de 5 thuiswerkers last heeft van klachten. Onder andere door de afwezigheid van een arboproof werkplek. Uit een enquete blijkt dat een kwart graag meer ondersteuning en tips krijgen om gezond te kunnen werken. (artikel: hier). De site Alles over sport kwam met de feiten en cijfers over bewegen als onderdeel van de werkdag. (artikel: hier). En medical facts kwam met “meer aandacht voor bewustwording fysieke overbelasting door arbeid”. Dit gaat over de nieuwe TOP-campagne voor meer bewustwording voor de lichamelijke belasting die bepaalde werkzaamheden met zich mee brengen. (artikel: hier)

Zo nu ben je weer helemaal op de hoogte 😉


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *