De knie en meer

Knieartrose groter probleem dan gedacht. Zo kopt een stuk van het Erasmus MC. Huisartsen zien twee keer zoveel patiënten met knieartrose dan tot nu toe bekend is. Het hele stuk gaat over de beperkingen die artrose in de knie veroorzaakt terwijl we willen dat de mens toch langer zelfstandig blijft. En dat de focus meer moet liggen op de aandoening zelf. Daarnaast zou bij 25% van de mensen met knieartrose overgewicht de oorzaak zijn.

De knie is meer dan alleen artrose

Het stuk over de knieartrose verbaasde me en toch ook niet. Dit is een trend die we in alles zien. Hyperfocus op 1 klein deel van het lichaam en het leven. Dat deel wordt uitvergroot en daar wordt een oorzaak voor gezocht. De meest gehoorde oorzaken zijn overgewicht en inactiviteit.

Hoe vaak hoor je niet iemand klagen over kniepijn en zijn gewicht? Een andere veel gehoorde stelling is dat bewegen voor hun (persoon met veel pijn) niet goed is, omdat het zo veel pijn doet. Als fysiotherapeut hoor ik dat natuurlijk iets vaker. Artrose is maar 1 mogelijke reden van klachten in de knie. Denk bijvoorbeeld ook aan: retropatellaire chondropathie, iliotibialis frictiesyndroom, meniscusruptuur, x-benen of gewoon “klotskniëen”.

De knie is net als elk gewricht onmisbaar. Het heeft zijn eigen unieke eigenschappen en mogelijkheden. En ik denk niet dat je zo kunt stellen dat overgewicht bij 25% van mensen met knieartrose dé oorzaak is.

Wat zit er achter

Wat zit er omheen is misschien beter gezegd. Wat zit er allemaal om de knie heen? Niet alleen overgewicht of inactiviteit, toch?

Boven de knie heb je de heup (en alles wat daar weer boven zit) en onder de knie heb je de enkel plus voet. Probeer maar eens 1 van die 3 gewrichten te bewegen zonder de andere. Lukt het jou om je enkel te bewegen zonder enige beweging in de knie? Leg je handen maar eens om je knie heen en beweeg nog eens met je enkel. Voel je nu kleine en grotere bewegingen?

Een andere vraag die bij mij oprijst is: wat zit er achter dat overgewicht? Wat zit er achter de inactiviteit

de knie

Universele oorzaak

Achter veel knieklachten zit, naar mijn idee, een universele oorzaak. De oorzaak die ook vaak achter gewicht, inactiviteit, hernia, hoofdpijn, tenniselleboog, diabetes enzovoort zit. En dat is leefstijl in de breedste zin van het woord. Voeding en beweging zijn daar de bekendste pijlers van. Daarnaast heb je dan nog de hele brede mentale pijler.

Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte. Gezondheid is: Het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. (Positieve Gezondheid).

Wat gebeurt er als je jezelf niet gezond voelt? Dan ben je vatbaarder voor negatieve leefstijl veranderingen. Bewegen wordt minder leuk, minder energie om gezonde keuzes te maken etc.

Beweging van de knie

Hier wil ik in gaan op beweging (hoe verrassend 😉 ). Laat ik wel weer even terug komen op de knie en niet algemeen over leefstijl bewegen.

Welke mogelijkheden van de knie ken je?

De knie kan:

  • buigen
  • strekken
  • draaien
  • een stukje naar opzij
  • de knieschijf kan omhoog en omlaag bewegen

Dit zijn de beweegmogelijkheden. Zo heb je hem ook hard nodig bij bijvoorbeeld bukken, tillen, lopen, springen. Dan komt de vraag waar je eens echt goed bij stil mag staan. Welke van deze bewegingen maak jij met je knie? Dus niet een stukje bewegen maar de maximale beweging.

Variatie

Variatie en maximale beweging zijn 2 punten waar we veel mee kunnen winnen. Beweeg je gewrichten in alle richtingen, gebruik ze maximaal. Uiteraard wel met respect voor wat gaat en niet gaat, voelt iets niet goed ga dan niet verder. En laat een professional eens meekijken hoe je die beweging kunt verbeteren.

We zijn niet gemaakt voor stoelen, fitness en tv-kijken. Geen van die 3 zijn slecht. Pas als je hele dagen zit, fitness de enige beweging is die je krijgt en halve dagen tv-kijkt is het slecht. Er zit geen variatie in en geen maximale bewegingen.

We zijn gemaakt op zitten op de grond in vele houdingen. Gemaakt om te lopen, klimmen, bukken etc. Gemaakt om in de verte te kijken op zoek naar eten en dichtbij te kijken bij het eten klaar maken.

Wat je niet gebruikt? Verlies je!

Dus als je bijna nooit meer helemaal door je knieën gaat dan zal je die beweging verliezen. Je kniegewricht zal eerst aan de uiterste randjes gaan “slijten” en dan een steeds groter vlak. Daardoor gaat bewegen minder soepel en beweeg je minder waardoor de slijtage verder gaat.

Tips

  • hurk wat vaker om iets uit een laag kastje te pakken
  • zit wat vaker op de grond
  • huppelen
  • wat zwaarder tillen vanuit de benen

Gebruik die knie dus, hij is er voor gemaak. En heb je veel last van je knie? Laten we dan eens kijken naar hoe je weer soepel en goed kunt gaan bewegen. Hoe je grip op je pijn kunt krijgen door beweging die bij jou past in jou omgeving. Plan een vrijblijvend kennismaking in rechtstreeks in mijn agenda of door me een bericht te sturen.

Wordt vervolgd met knie en enkel

Er is nog veel meer te schrijven over de knie, beweging en leefstijl. Om het overzichtelijker te houden ga ik een apart stuk schrijven over de knie en enkel/voet. De link tussen die twee is groot en belangrijk. Lees hem hier: Knie en enkel, onlosmakelijk verbonden.

Aan de slag met de regie over je lijf en leven terug te krijgen? Kijk dan eens naar het programma In 3 maanden grip op je lijf.