Bewegen sleutel tot gezonde leefstijl

Bewegen sleutel tot gezonde leefstijl wordt in dit artikel geschreven. Alleen het blijven herhalen en onder de aandacht brengen is nodig. Niet omdat je het niet weet of omdat het spectaculair nieuw is.

Een gezonde leefstijl is helaas gewoon erg lastig om aan te leren en vast te houden. De verleidingen zijn overal om ons heen. Overal is comfort en we zoeken (onbewust) altijd naar de mogelijkheden die zo min mogelijk energie kosten.

Vandaag regent het. Kies je de fiets of de auto?

Bewegen kan ook gewoon heel leuk zijn.

Nu hoor ik al velen denken “bewegen leuk? Mwah het moet maar anders…

Ja het kan ook echt leuk zijn, zeker als je er een soort spel van maakt.

Bewegen hoort namelijk niet alleen in de sportschool, bij de therapie en het is ook niet alleen een wandeling. Het is een soort spel van het zoeken en benutten van de “verborgen” mogelijkheden. Er zijn veel momenten waarbij je zo in eerste instantie niet denkt aan beweegmoment. Of waarbij je denkt dat die beweging echt niet mee zal tellen. We zijn namelijk zo gefixeerd op de beweegnorm van spier en bot versterkende oefeningen, 150 minuten per week matig intensieve inspanning etc.

Til je 2 tassen boodschappen eens vanuit de auto naar je keuken. Wat is dat? Kracht en stabiliteit heb je daar voor nodig. Maak desnoods eens een extra kniebuiging of 3 met die boodschappentassen. Hup daar heb je al weer een stukje beweging voor sterkere spieren en botten.

In plaats van lopen naar de keuken, ga eens huppelen. Voelt dat gek om “zomaar” te gaan huppelen? Doe het eens en voel wat het voor jou doet. Je beweegt weer wat anders dan je meestal doet en variatie is essentieel voor ons als mens. Huppelen doet nog meer. En dat is dat het je helpt om jezelf wat vrolijker, opgewekter en fitter te voelen. Dat is het mentale aspect van bewegen.

Met bewegen kun je zowel fysiek als cognitief en emotioneel grote invloed op jezelf hebben.

Daarmee is bewegen sleutel tot een gezondere leefstijl. Voeding is uiteraard ook essentieel en mentaal welbevinden idem dito. Alleen bewegen kan elke pijler van gezonde leefstijl ondersteunen. Van bepaalde bewegingen wordt je vrolijker, wandelen is aangetoond te helpen bij depressie etc. Heb je lekkere trek, ga bewegen en het moment van trek gaat weer voorbij. Zo kan ik natuurlijk nog wel even door gaan. Bewegen is tenslotte “mijn ding”.

Mogelijkheden

Jouw mogelijkheden gaan ontdekken? Hier rechts van dit artikel kun je jezelf inschrijven voor de beweegmail en dan ontvang je het stappenplan: meer bewegen in 5 stappen. Ook kun je hier op de website een afspraak inplannen voor een kennismaking, wandelend in/rond Tilburg of online via zoom.