Enkel over de enkel

Laten we het eens enkel over de enkel hebben. Doorgaans bekijk ik altijd het lichaam als geheel en elk gewricht bekijk ik als onderdeel van dit geheel. Alleen elk gewricht, spier, pees etc heeft zijn eigen mogelijkheden.

Hoe vaak denk je bewust na over je enkel en bekijk je zijn (on)mogelijkheden. Het is meestal alleen in beeld bij een verstuiking, verder wordt hij meestal bij de voet genoemd. Over de voet heb ik al wel vaker geschreven, en als ik er even over terug denk, volgens mij heb ik daar de enkel nooit echt genoemd.

DE enkel

Als je naar de foto hiernaast kijkt. Waar kijk je het eerst naar?

Grote kans dat je eerst kijkt naar wat er in de voet gebeurd. De boog over het balletje heen en de tenen gekromd.

Aan de enkel zie je niet zoveel, alleen gebeurd er wel heel veel. Hoe komt de voorvoet op het balletje? De grootste beweging daarvoor vind in het enkelgewricht plaats. Van daaruit worden veel correcties voor het evenwicht gedaan.

Hieronder 2 fragmenten uit de workshop Soepele voeten, soepel lijf van bijna 2 jaar geleden. Probeer de bewegingen ook eens en voel wat er in je enkels gebeurd.

soepele voeten soepel lijf
enkel over de enkel

Nu kunnen we een heel stuk de anatomie induiken maar het meest interessante zijn de mogelijkheden. Door hoe het gewricht is gebouwd en gevormd zijn er veel bewegingen mogelijk. Probeer maar eens uit welke bewegingen er in jouw enkels zitten.

In/rond je enkelgewricht zitten heel veel zenuwuiteinden die het brein informatie geven over de stand van het gewricht. Loop je een helling op dan weet je brein dat door de stand van de enkel en dan kan je houding, beweging en balans aangepast worden aan die helling.

Je raad misschien al wat er gebeurd als je bijvoorbeeld hoge strakke schoenen aantrekt of een brace omdoet. Dan krijgt je brein minder goede info door en zal dit effect hebben op hoe je die helling oploopt. Als je schoenen met hakken aan doet gebruik je een kleiner deel van de beweging in je enkel. Blijf dit steeds doen en je verliest een stukje bewegelijkheid van het gewricht. Elke beweging die je in in je enkel mist moet gecompenseerd worden door voetgewrichten, knie, heup etc.

Als je een steentje in het water gooit verspreiden de kringen zich steeds groter en groter. Dit is precies het effect wanneer je een enkel een klein stukje beperkt.

Zo kun je het ook omdraaien. Ga je dit relatief kleine gewricht mobiliseren en meer gebruiken. En dan zal je voet, knie, heup etc soepeler, sterker en gezonder worden.

Kleine steentjes kunnen grote kringen veroorzaken. Een kleine beweging kan letterlijk een weldaad voor je lijf zijn.

Enkel over de enkel

Hierboven dus enkel een klein stukje over de enkel. Een stukje om je zelf te laten ervaren wat er in dit gewricht gebeurd en mogelijk is. Probeer je enkel eens uit op verschillende ondergronden. Voel bewust wat er gebeurd aan bijvoorbeeld beweging en automatische reacties om je evenwicht te bewaren.

Heb je vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.

Beweeg gezond!
Janneke