Tips voor aarden zonder gedoe (2)

Aarden is heel normaal en niet zweverig. Veel mensen die denken aan aarden, denken aan alternatieve zaken. Zaken zoals behandelingen uit het altenatieve circuit, ceremoniën, meditatie en zoals iemand mij vertelde mensen die “wegzweven”.

Zeer regelmatig krijg ik nog steeds vragen en opmerkingen over “aarden”. In die materie ben ik dus 2 jaar geleden eens ingedoken. Wat over veel heb ik wel eens gehoord, alleen weet ik niet de details. Aarden is nog steeds niet echt iets dat je binnen het domein fysiotherapie of oefentherapie Mensendieck tegen komt. Is dat eigenlijk wel terecht?

 • Wat houdt het aarden dan eigenlijk precies in?
 • Welke effecten worden er aan aarden toegeschreven?
 • Waardoor wordt het versterkt of afgezwakt?
 • Is het belangrijk voor onze gezondheid?

Aarden: wat is het?

Vanuit welke hoe je ook kijkt, het is in ieder geval contact met de aarde hebben. Andere benamingen zijn onder andere: gronden, met beide benen op de grond staan, wennen, aanpassen.

Het is dus eigenlijk letterlijk en figuurlijk met beide benen stevig op de grond staan. Dat is zeker tegenwoordig met de hoeveelheid aan berichten, nieuws, activiteiten etc wel heel handig.

Misschien heb je wel ervaren dat het prettig voelt om op blote voeten in gras of door het losse zand van het strand te lopen. Dat geeft veel mensen een fijn en ontspannen gevoel. Je staat dan letterlijk in contact met de aarde.

Resonantie

Een paar jaar geleden had ik gehoord over dat er op aarde een electromagnetische trilling is die astronauten in de ruimte niet kregen waardoor er gezondheidsproblemen ontstonden. In de ruimtevaart is op een gegeven moment een apparaat ingebouwd die die trillingen geven. 

Daar ben ik ook eens over gaan lezen en vond meerdere stukken over de Schumann resonantie. Kort gezegd is dat er natuurlijke electromagnetische golven zijn in de atmosfeer. Alleen zijn de stukken die ik toen las inmiddels zoveel meer een richting op die niet binnen de fysiotherapie past.

De resonanties is de trilling tussen de kern van de Aarde en de buitenste laag van de ionensfeer, ongeveer 65 kilometer boven de Aarde. De onderbouwing lijkt nog redelijk dun te zijn. Wat wel duidelijk is dat de trilling die om ons heen is veranderd door electromagnetische stralingen van apparaten. Ook is uit onderzoek naar voren gekomen dat de resonantie gelijk is aan de alfa golven in onze hersenen. De hersengolven die verantwoordelijk zijn voor onze creativiteit, prestatie, stress, angst en immuunsysteem.

Lichaamsbewustzijn

Bij aarden denk ik ook aan lichaamsbewustzijn (een tool voor o.a. fysiotherapeuten). Door bewust te zijn wat je in je lijf en hoofd voelt, ervaart en doet maakt het makkelijker om stevig te staan, om makkelijker te wennen aan een andere omgeving en je makkelijker aan te passen aan situaties. Het geeft je kennis over hoe het met je gaat waardoor je daar op kan reageren.

Denk aan als je merkt dat je sneller gaat ademen en vervolgens realiseert dat je wel heel veel hooi op je vork hebt genomen.

Natuur

Als ik aan aarden denk, dan denk ik al snel aan natuur. Die schumann resonantie is een natuurlijk fenomeen. Maar tegelijkertijd brengt de blik op natuur ons al verlaging van bijv. cortisollevels. Waardoor we meer ontspannen en tot rust komen.

De natuur voelen via je voeten geeft ook een geweldige

Hoe moet je aarden?

Als je gaat zoeken op hoe je moet aarden dank om je vooral onderstaande tips tegen. 

 • Lopen op blote voeten
 • Rode sokken dragen
 • Geur van dennen, roosmarijn en cypress
 • Meditatie, bodyscan, yoga
 • Diverse edelstenen 
 • De natuur in
 • Eet gezond
 • Diverse aardingshulpmiddelen van beddengoed tot matten en banden

Wat overal vooral naar voren komt is het loslaten van stress, bewust zijn van waar je staat en wat je doet. En of dat via blote voeten, een fijne geur, meditatie, rode sokken of je eigen manier is maakt daar niet zo heel veel voor uit. 

Om nu continu rode sokken te dragen, dennengeur te spuiten en overal edelstenen neer te leggen is misschien wat veel gedoe. Doe dit vooral als je het effect daarvan wilt ervaren. De speciale aardingshulpmiddelen is mij persoonlijk te veel gedoe en te kostbaar. 

Wetenschappelijk gezien heeft bewegen buiten in de natuur de grootste gezondheidsvoordelen die je kunt bedenken. En of je dat dan doet om meer in contact te komen met een energetische energie, de Schumann resonantie of ontspanning door de buitenlucht en beweging maakt eigenlijk niet zo veel uit (wat mij betreft).

Wat overal vooral naar voren komt is het loslaten van stress, af en toe bewust zijn van waar je staat en wat je doet. Vind daar je eigen bij jou passende manier voor.

Dus hoppa lekker naar buiten en bewegen, al is het maar 5 minuutjes meer dan gisteren.

Buiten bewegen

Enkele redenen waarom mensen mee doen aan de blote voeten wandelingen of een 1-op-1 buitensessie:

“In 8 weken zou Janneke mij leren meer uit mijn wandelingen te halen. Dat is gelukt! Echt ongelofelijk wel effect er in die korte tijd te behalen is.”

Naast mijn zittende werk en het fitnessen vind ik wandelen in de natuur erg prettig. Daarboven op wandel ik graag op blote voeten maar dat kan lang niet altijd of overal en dan is zo’n blote voeten wandeling met ‘gelijkgestemden’ een welkome afwisseling.

Ik kan weer VOORUIT!

Mogelijkheden

Wil je lekker 1-op-1 ontdekken hoe jij meer, beter en gezonder kunt bewegen buiten, maak een afspraak voor een eerste vrijblijvende sessie buiten in een park in of rond Tilburg (mail naar janneke@basisinbeweging.nl)