Trainen of niet?

Trainen of niet? Een vraag die ik regelmatig krijg. Moet ik gaan trainen of niet? “Men” zegt dat echt moet gaan sporten maar ik ben helemaal niet gemaakt voor sporten.

Pijn, vermoeidheid, spanning zijn vaak redenen om niet te bewegen en rust te nemen. Vaak worden ook allerlei totaal verschillende adviezen gegeven. Knappe kop die daarna nog weet wat goed is.

Laten we er eens naar kijken met een beetje kennis, een paar voorbeelden en wat mogelijkheden.

Even omdenken

Sporten is altijd beweging.

Beweging is niet altijd sporten.

Zijn we gemaakt om te bewegen? Ja. Echt voor iedereen is er beweging. Geen twijfel over mogelijk. Beweging is een eerste levensbehoefte net als eten en drinken. Nog verder doordenken. Hoe stil je ook zit of ligt, er is altijd beweging in je lijf. Denk aan hart, longen, aderen of nog kleiner tot in de cellen. Elke cel heeft een stofwisseling (= beweging) en de atomen waarin beweging is van protonen en neutronen.

Zonder beweging geen leven. Dus waarom stilzitten? Kijk ook eens naar sporten als beweging. Sport is niet meer dan matig intensief tot extreem intensief bewegen.

Trainen

Dit wordt heeft de lading van zwaar intensief aan de slag gaan. Eigenlijk staat training meer voor opleiding, leren en oefenen. Nieuwe vaardigheden onder de knie krijgen. Klinkt al een stuk fijner.

Trainen of niet? Hoe denk je nu over deze vraag.

Sport

Volgens de Dikke van Dale (2016) bestaat sport uit “allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden”. Er wordt ook geschreven dat sport altijd een competitie element heeft. Daarmee valt heel veel af als sport.

Mijn eigen Embodyness trainingen zouden daardoor niet onder sport vallen. De crossfit dit ik zelf volg is voor mij daardoor ook geen sport (ik doe niet mee aan competities etc). Terwijl beiden qua intensiteit wel onder sport vallen. Want het is op eigen niveau intensief bewegen.

Conclusie: sport is eigenlijk een verwarrend begrip. Breed en tegelijkertijd beperkend. Training past dus beter want daarmee ga je uit van het leren en oefenen van vaardigheden.

Op een rijtje

  • Sport is altijd beweging
  • Beweging is niet altijd sport
  • We zijn gemaakt om te bewegen
  • Training is het leren en oefenen van (nieuwe) vaardigheden

Als je daar naar kijkt. Ben je dan gemaakt om te trainen? Het is misschien even zoeken naar wat bij jou persoonlijk past. Maar er is iets dat past al is het maar uit noodzaak.

Doel

Zorg dat je altijd een doel hebt waarvoor je traint. De meesten die ik begeleid lijken als primaire doel te hebben pijnvrij worden. Alleen trainen volgens het beeld dat we hebben zorgt doorgaans voor meer pijn. Met als gevolg dat ze denken niet gemaakt te zijn voor sport-training-intensief bewegen.

Is het doel wel pijnvrij worden? Is het doel misschien: “kunnen meespelen met de kinderen”, “spontaan een dagje weg kunnen”, “kunnen optreden met de band”, “in de tuin kunnen werken” etc? Zie je wat er in voorkomt? Het woordje kunnen, dus een vaardigheid beheersen en volhouden zonder beperking.

Je doel om iets te doen en vol te houden heeft vaak te maken met jezelf goed en veilig voelen. Pijn is een te vaag begrip en motiveert te weinig om echt als doel te dienen. Als je door de pijn niet kunt afspreken met die goede vriendin dan ligt daar een doel die wel motiveert. Zonder beperking kunnen afspreken met een vriendin geeft een goed (en veilig) gevoel.

Trainen of niet?

Als jijzelf of iemand die je kent twijfelt over wel of niet trainen. Wat zou je dan zeggen?

Wel trainen is hopelijk je antwoord. Maar dan wel trainen van een vaardigheid die je graag wilt kunnen en op een manier die je past.

Persoonlijk voorbeeld: ik doe aan crossfit want ik heb gemerkt dat ik die kracht training nodig heb. Mijn doel is de regie houden over mijn bekkenklachten en sterkere schouders krijgen zodat ik zonder beperkingen alles kan doen wat ik wil doen.

Voorbeeld van een MS patiënt: gezond kunnen blijven leven om zo veel mogelijk de regie over de MS gevolgen te houden. Alleen het gezond leven blijven volhouden was lastig. Al snel kwamen we er achter dat speelsheid in bewegen haar het plezier gaf waardoor trainingen vol te houden waren.

Voorbeeld van iemand met onverklaarbare lage rugklachten: 3x per week een uur trainen paste haar niet. Wel vindt ze het leuk om door de dag heen dingen te doen of in een kleine groep samen te bewegen. Alles met als doel om op de kleinkinderen te kunnen blijven passen en met ze te spelen. Dus nu wandelt ze 1x per week in mijn wandelgroep mee en de andere dagen doet ze door de dag heen oefeningen. En ze kan niet meer langs het park om de hoek lopen zonder nog wat extra te bewegen.

Mogelijkheden

Zie je al meer mogelijkheden? Trainen is eigenlijk bewegen om bepaalde vaardigheden te leren en te behouden. Kijk vanuit wat jouw doel is en wat jij leuk vind om te doen. Als je de regie over je lijf en leven wilt hebben dan is sporten/trainen/bewegen* belangrijk alleen wel op een manier die bij jou past.

Beweging is voor iedereen, voor iedereen is beweging.

Janneke de Jong – de Vries ~ de buitenfysiotherapeut

Als iets bij je past zul je minder moeite hebben om het vol te houden. Als je het volhoudt zal je daardoor ook minder tot geen pijn meer hebben. Hoewel dat niet het hoofddoel was. Want je hoofddoel is tenslotte hetgeen je zo super ontzettend graag wilt doen. Dat waar je ogen van gaan stralen, waar je enthousiast over wordt, wat je blij maakt en waar je je bed voor uitkomt.

Wil je kennismaken en ontdekken wat jouw beweegmogelijkheden zijn? Neem contact met me op en we plannen een afspraak in.

Beweeg gezond!
Janneke

* Haal de 2 woorden die jij niet wilt gebruiken.

Meer info over Embodyness en een proefles? Check hier en hier.