Zowel de mens als de natuur heeft dat. Alleen net als bij de mens kan het zelf herstellend vermogen van de natuur wel een steuntje gebruiken.
Voorbeeld: als je jouw enkel verzwikt en dan fanatiek door blijft lopen, springen en rennen. Dan is de kans aanwezig dat het herstel niet zo goed gaat. Neem je relatieve rust, misschien wat koelen of tape ter ondersteuning dan kun je snel weer lopen, springen en rennen (als je dat wil).
Als we de natuur blijven gebruiken voor grondstoffen winnen, afvalstoffen dumpen en kappen wat ons een beetje in de weg staat dan zal de natuur zich slecht kunnen herstellen. Geven we de natuur wat rust en ondersteuning dan hersteld het zich stap voor stap.
Vanuit elke hoek van de maatschappij kunnen we bijdragen. Zo ook vanuit de gezondheidszorg is er veel wat we kunnen doen. Van klein tot groter, van bewustwording tot actie. #vanwieisdelucht is een mooi voorbeeld. In de gezondheidszorg ziet men steeds meer de gezondheidsschade van luchtvervuiling (zie www.vanwieisdelucht.nl). Uit onderzoek komt naar voren dat de lucht rondom bomen en planten schoner is. Dus de combinatie van stoppen met fossiele reclame en behouden of planten van bomen kan de gezondheid van velen enorm versterken.
Daarom naar een natuurinclusieve samenleving. Steeds meer rekening houden met de natuur. Soms de ogen sluiten om nog beter te kunnen luisteren naar de natuurgeluiden om je heen.
Zorgverleners je kunt je nog aanmelden voor het Walking seminar Natuurinclusief op 27 juni van 13:00-16:00 in de Loonse en Drunense duinen. Daar gaan we ook met elkaar in gesprek hoe we de natuur kunnen inzetten en wat we terug kunnen doen.
#natuurinclusief #gezondheidszorg #gezondheid #natuur