We kunnen wat leren van reguleren. Reguleren heeft voor velen een wat negatieve klank. Reguleren staat ook wel voor regelen, ondergeschikt maken, aan zekere regels onderwerpen. Voor mij had dat woord ook een “enigszins” negatieve betekenis.
Door de regulering in de zorg kwam reguleren nog al eens op mijn pad. Doorgaans is een stuk dat gaat over het reguleren vaan de zorg een stuk waarin wéér meer nieuwe regels, eisen én besparingen in staan.
Nu is deze beweegmail er niet om een punt te maken over hoe het er met de zorg voor staat. Iets meer positiviteit mag je verwachten want positiviteit werkt regulerend op ons lichaam.
Reguleren van ons lichaam
Sinds afgelopen najaar bewust met reguleren van het lichaam bezig. En dat is heel leuk, positief én fijn voor het brein.
Reguleren betekend namelijk ook:
- in goede banen leiden
- regelmatig maken
- rangschikken
- leiden
Om over dit onderwerp te schrijven kwam door mijn zoon van 6 jaar. Die was laatst naar het bos met zijn klas. De ouders die mee waren viel het op dat hij heerlijk bij de groep aansloot maar ook zijn eigen pad volgde. Hij ging niet automatisch op dezelfde boom als de anderen zitten met eten maar zocht zijn eigen plekje om rustig te zitten. ’s Middags thuis loopt hij naar de schuifpui en zegt ineens: “ik moet even buiten zijn hoor”, kijkt mij half aan en zegt “dan trek ik wel even jouw schoenen aan oke”.
Mijn eerste reactie kon ik gelukkig tegen houden want ik zou bijna gezegd hebben dat hij best even z’n eigen schoenen kon aandoen. Dan zou hij niet naar buiten zijn gegaan. Nu stapte hij naar buiten en begon 5-10 minuten een beetje met het regenwater in de gieter en emmers te rommelen. Komt weer binnen en gaat verder met waar hij mee bezig was.
Behoefte van ons systeem
Waar wij als volwassenen continu nadenken over wat we zullen doen, wat het beste is en of iets wel kan. Daar reageert een kind vaak automatisch op zijn behoeften.
De ochtend was weliswaar buiten in de natuur maar wel met 23 andere kinderen en een stuk of 6 volwassenen had mijn zoon even tijd nodig om alle prikkels te verwerken. Bij veel mensen heeft het systeem even behoefte aan verwerkingstijd. Aan tijd om te herstellen en bij te komen.
Elke ervaring belast ons systeem en dat is goed. Tot dat we alleen maar aan het belasten zijn. Dus alleen maar prikkels toevoegen. Prikkels kunnen bestaan uit dingen zien, lezen, horen, voelen, proeven, ruiken, doen. Dus de dag starten met even de kinderen naar school brengen, door naar sporten, dan snel die ene meeting in, mails checken, volgende afspraak, nog even boodschappen doen en dan de kinderen weer ophalen, koken, kinderen op bed. Hoppa een dag van prikkels.
Je zenuwstelsel heeft dan behoefte aan “ontprikkelen”, oftewel reguleren van alle prikkels van die dag. Dat kan op verschillende manieren.
Wat we kunnen leren om te reguleren
Oke, het waarom reguleren nodig is dat is nu wel duidelijk. Moet je eens voorstellen dat ik nog niet eens schrijf over hoe het systeem werkt. Dat gaat over de ventrale en dorsale vagale zenuw (parasympatisch zenuwstel) en het sympatische zenuwstel. En dat gaat over vechten, vluchten, bevriezen en veiligheid.
Dat reguleren van die zenuwstelsels kunnen we leren.
- Signaleren
Leer je lijf en brein kennen. Ontdek wat jouw signalen zijn van een teveel aan prikkels, indrukken en activiteiten. Misschien wordt je heel druk, ga je klemmen met je kaken, trek je schouders op of ga je in cirkeltjes denken en kom je niet meer vooruit. - Groen-Oranje-Rood
Waar sta je? Merk je signalen en ben je nog wel actief? Dan zit je in oranje, oftewel de vechten of vluchten modus. Merk je signalen en krijg je jezelf niet meer vooruit? Dan heb je kans dat je in rood, oftewel “freeze”, zit. - Beweging als je in rood zit
Kom rustig en klein in beweging. Niet overdrijven maar beweeg met je handen, armen, voeten, bekken etc. Bewegingen die laag intensief en licht zijn. Ga letten op je adem en vertraag die als je merkt dat je hoger en/of snel ademt. - Beweging als je in oranje zit
Hier mag je wel wat intensiever en zwaarder bewegen. Daarmee werk je bijv. de adrenaline uit je lijf. - Beweging als je in groen zit
In groen is alles veilig, rustig en relaxed. Dat is perfect om lekker samen te gaan bewegen. Daarmee houdt je jouw systeem groen en veilig en reguleer je prikkels al voor ze een probleem gaan vormen. - Voor elke fase geld maak “muziek”. Zit je in freeze dan zal hummen, neuriën of gewoon rustige klanken maken je het meeste helpen. Bij vechten of vluchten is wat duidelijker hummen, neuriën, klanken maken of volluit zingen heel fijn. In rust, ontspanning en veilig komen en blijven is samen zingen een extra toevoeging op voorgaande.
En nu verder
Oké, dit zijn een paar kleine tips. Het artikel zou veel te lang worden als ik er nog dieper op in ga. Ga met bovenstaande eens aan de slag. Lukt het jouw om de status van jouw systeem te herkennen en daarop te reageren?
Weet dat in oranje komen helemaal niet erg is. Dat hebben we ook af en toe nodig. Die uitdagingen zorgen dat we veerkracht behouden. Zo kunnen we veel leren van reguleren. En zo wordt regulatie iets positiefs en leuks. Door dit stukje van jezelf te leren kennen ontdek je ook wat voor jou het beste werkt om op een fijne manier uit bijvoorbeeld stress, druk gevoel of spanning vandaan te komen.
Meer weten?
Wil je hier meer mee om zelf aan de slag te kunnen? Na een intake is vaak 1 afspraak genoeg om zelf mee aan het oefenen te gaan. Je hebt dan de basiskennis over hoe rust en herstel werken in je lichaam. Hoe je op die manier ook je pijn, vermoeidheid of andere klachten kan aanpakken.
Stuur me een bericht als je een kennismaking in wilt plannen. chronische pijn
Meer lezen?
Sympaticus en parasympaticus
Sympaticus en parasympaticus, breng de lente in je bol
Chronishe pijn