Er is een klimaatcrisis en snelle afname biodiversiteit, misschien kom je die berichten af en toe tegen. Het zijn vaak geen berichten die graag gelezen worden. Het is groot, te groot voor velen en ook ongrijpbaar doordat het een proces van jaren en jaren is. Zelf vind ik alle berichten, artikelen en informatie regelmatig ook overweldigend. Wat is waarheid, is er een waarheid en hoe op te lossen?
Tegen het overweldigd raken gebruik ik al jaren het motto: Ik ben liever een druppel op een gloeiende plaat dan de druppel die de emmer doet overlopen.
Maak wat te groot en onoverzichtelijk is kleiner. Vanuit de kleine stapjes ben ik steeds meer gaan doen. Afgelopen jaar ben ik er meerdere keren op gewezen dat veel dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn, dat voor anderen niet zo zijn. Voor mij zo gewoon omdat veel van wat ik nu doe, mijn ouders vroeger al bewust deden. Wat ik gewoon was en zelf al deed ben ik steeds meer gaan gebruiken in mijn werk, zonder er echt bewust van te zijn. Dat bewust zijn van wat ik doe ga ik komende tijd inzetten.
“Met z’n allen, met ieders kleine verwaarloosbare bijdrage, hebben we een wereldwijd probleem veroorzaakt; dus met z’n allen, met ieders kleine verwaarloosbare bijdrage, kunnen we het ook oplossen.”
Roos Vonk (de Volkskrant, 30-08-2019, 14:01)
Vanuit die gedachte is mijn volgende stap voor meer gezondheid van mens en gehele aarde ambassadeur zijn voor Agenda Natuurinclusief domein gezondheid o.l.v. Renske Visscher en Rob Wolters. Het geeft mij de mogelijkheid om als zelfstandig fysiotherapeut mee te denken en mee te werken aan het uitzetten van de koers naar een natuur inclusieve samenleving.
Zo zal meer laten zien wat in de eerstelijnszorg natuurinclusief werken mogelijkheden zijn, heel praktisch en positief. Hoe natuur positief kan bijdragen aan onze gezondheid, hoe patiënten/klanten het ervaren en daarmee ook laten zien waarom we wat terug zouden doen voor de natuur.
Samen met Carla van Klink – Arts organiseer ik Walking seminars Natuurinclusief voor eerste lijn zorgverleners. Hierin geven we handvatten om de buitenomgeving van de patiënt in te zetten bij de behandeling en mogelijkheden voor een meer natuurinclusieve werkwijze.
Ben je een “groene” eerstelijns zorgverlener en wil je heel graag een keer meedenken over de mogelijkheden om groene zorg meer ingebed te krijgen in de eerste lijn? Stuur me dan een bericht.
Wil je een groene zorgverlener worden sluit dan aan bij een walking seminar.
#natuurinclusief #agendanatuurinclusief #groenezorg #gezondheidszorg #natuur #fysiotherapie #oefentherapie