Kracht

Zondag schreef ik in Instagram en Facebook stories dat ik komende dagen wat meer over conditie, kracht, beweeglijkheid en evenwicht zou schrijven. Onderdelen van gezond bewegen, van een gezond lijf.

Kracht

Gisteren al een stukje over conditie en dan vandaag komt kracht aan bod. Het kan je gaan opvallen dat ik soms dingen herhaal (nu gaat het je natuurlijk zeker opvallen). Zo laat ik je de overlap zien tussen de verschillende onderdelen en komt er steeds meer samen. Zo zal het een geheel worden zoals ons lichaam een geheel is.

Laten we het nu over kracht gaan hebben

Binnen therapie, sport etc spreken we over kracht dat iemand fysiek (en/of mentaal) sterk is en daardoor dingen kan doen. Hier gaan we het nu vooral hebben over de fysieke kracht. In de wetenschap dat als je lichaam gezond en sterk is en je dat zo kunt houden, dat dit (deels) ook invloed heeft op je mentale kracht.

Sterker worden

De meest gebruikte manier op kracht op te bouwen is toch wel de sportschool. Met tegenwoordig variaties zoals bootcamp of crossfit. De trainingsprincipes en oefeningen komen wel in grote maten overeen. Is dat erg? Op zich niet. Het is allemaal beweging en je versterkt spieren. Alleen welke waarde heeft dit op je gezondheid? 

Het antwoord op die laatste vraag ligt iets ingewikkelder dan ik hier kan opschrijven. Elke sport heeft een waarde voor de gezondheid. Hoeveel waarde verschilt wel.

Stel je hebt een fijn fitnessprogramma die je 2 of 3x per week doet. Dan doe je dus continu dezelfde training en kun je daar steeds meer gewicht in gebruiken omdat je op die bewegingen sterker wordt. In de rest van je activiteiten door de dag heen heb je niet veel aan die training. Met een sterke armbiceps kun je bijvoorbeeld niet makkelijker je boodschappen tillen. 

Note

Crossfit en bootcamp kunnen wel al van andere orde zijn doordat het op een net andere manier werkt. Het ligt dan meer aan de trainer hoeveel afwisseling er per training is. 

Meer kracht

Kracht is dus belangrijk om dingen te kunnen doen. Om voldoende kracht te hebben om je dagelijkse dingen te doen is variatie van belang. Want hoevaak doe je een beweging exact hetzelfde? En hoeveel bewegingen zijn met maar een spier?

Productiewerk is steeds dezelfde handeling, alleen is die handeling dan nog wel kracht of meer conditie?

Dus al je meer kracht op wilt bouwen probeer dan verschillende spiergroepen te trainen en met regelmatig andere oefeningen. Probeer ook dagelijkse handelingen soms wat extra te doen zodat je ook daar versterkt.

Buiten Bewegen

Bij de Buiten Bewegen training gaan we aan kracht werken door bijvoorbeeld variatie, bewust bewegen en het eigen lichaamsgewicht soms meer en soms minder gebruiken.

Heel bewust ben ik het een training gaan noemen omdat je met lichte tot matig intensieve beweging kracht gaat opbouwen en ook leert hoe je lichaam werkt en bewust wordt wat er nog meer mogelijk is met klein tot grote bewegingen.

De squat (kniebuiging) zal vast regelmatig aan bod komen. Alleen variërend van diep, tot kleine, tot onderdeel van opstaan, tot een combinatie met staan op de tenen.

Vragen of mee doen aan de training? De eerste training van de try-out serie (tot 1 juli) is volgende week dinsdag 19 mei om 9:30 uur in de Loonse en Drunense duinen. Stuur een e-mail naar janneke@basisinbeweging.nl of een WhatsApp naar 06 41373006

Lees verder hier op de site of op Facebook.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *