Verbind de punten

Ik krijg het niet voor elkaar om niet naar de persoon als geheel te kijken.

Verbind de punten. Bewustzijn.

En precies daarom voelt mijn werk zoals het plaatje. Verbind de goede punten met elkaar, maak het plaatje compleet en dan kan herstel van de klachten volgen.

Deze week kwam ik bij een man met klachten in de hamstrings. Die waren 5-6 weken geleden rechts begonnen, toen begon de onderrug op te spelen en vervolgens de linker hamstrings. Met behulp van fysiotherapie was de pijn in de linker hamstrings en onderrug helemaal over. Alleen in rechts bleven nog klachten, niet zo heftig, wel vervelend.

Dus een frisse blik was even nodig.

Na nog wat verder bespreken en onderzoeken konden we de punten aan elkaar verbinden. 3 van die verbindingen die we hebben gelegd zijn:

  • Elk najaar vlak nadat de voetbal weer is gestart ontstaan er klachten
  • Lage rug en achterzijde bovenbenen zijn o.a. via fascia (bindweefsel) met elkaar verbonden
  • Bij voetbal is veel sprinten, remmen en wenden. Hierbij zijn sterke soepele hamstrings en een stabiele rug van belang.

Verbind de punten

Zo zijn er vaak veel patronen te vinden en door alle losse punten te verbinden zie je de patronen tevoorschijn komen. Dit klinkt heel simpel maar is het uiteraard vaak niet. Zeker bij langdurige of vaak terugkomende pijn, vermoeidheid of stress is het niet altijd eenvoudig.

Dit is wel de leuke en uitdagende puzzel en soms kunnen we het ontbrekende stukje omzeilen. Er ontstaat een bewustzijn over de patronen, mogelijkheden en verbindingen. Dan is er echt een geweldig en duurzaam herstel van pijn, vermoeidheid en stress. Soms niet 100% maar door het bewustzijn kan het goed zijn dat na een aantal weken, maanden of zelfs jaren het ontbrekende stukje wel duidelijk wordt. Dan kan iemand die zelf aan het patroon toevoegen.

Aan de slag

Meneer heeft enkele basis oefeningen gekregen. Gaat hier mee aan de slag en na 2 weken hebben we even contact hoe het gaat. Soms is er dan nog een sessie nodig voor de puntjes op de i. Dan is de eigen kennis en kunde zo goed dat je zelf verder kunt.

Als het plaatje duidelijk en (bijna) compleet is dan is er helemaal niet veel behandeling nodig. Wel een stuk inzet maar bedenk eens hoe het echt zou zijn zonder klachten en of je dat echt heel erg graag wilt. Wat zou je zonder je klachten doen wat nu niet gaat? Dan is de motivatie om te oefenen heel snel heel hoog.

Wil je eens een frisse blik op je klachten? Stuur me een berichtje en we maken een afspraak wandelend in Tilburg en omgeving of online.