Zitten op de grond

Floorsitting, groundliving of te wel op de grond zitten

Dit doen we eigenlijk nauwelijks meer. Sinds we stoelen, en vooral comfortabele banken, hebben is het niet meer nodig op de grond te zitten.

Hoewel niet meer nodig? Ik wil in dit artikel laten zien waarom zitten op de grond misschien toch wel echt nodig is. En ook wil ik laten zien wat het je kan opleveren en hoe leuk het ook kan zijn.

Delete…

Ik was begonnen aan een mooi stuk over zitten vroeger en nu. Net op delete gedrukt want ik wil de mogelijkheden, leuke en gezonde kanten laten zien. Dus delete.

Bij elke beweging die je maakt en probeert geld:

  • Beweging die niet gezond is kan ons lijf niet maken.
  • Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden
  • Beweging beïnvloed beweging, dus beweging die je niet meer maakt ga je uiteindelijk missen in andere bewegingen.

Beweging beïnvloed beweging

Op de grond gaan zitten

Denk aan bukken en iets oppakken. Daar heb je jouw voeten, knieën, heupen, rug, schouders en armen voor nodig. Een prachtige beweging dus voor je hele lijf.

Ga eens met je gestrekte arm draaien en voel eens wat er gebeurt. Waar voel je de beweging en als je nog een keer draait voel dan tot waar die beweging door loopt. Voel je dan dat de beweging niet alleen in je arm plaats vindt? Dat als je de beweging volgt hij misschien wel tot in je onderrug te voelen is. Of in je andere schouder, of… vul maar in wat voor jou van toepassing is.

Zitten op de vloer

  • Coördinatie
  • Kracht
  • Stabiliteit
  • Souplesse

Dit train je allemaal bij op de grond te gaan zitten en weer op te staan. Het is een beweging waarbij je letterlijk elk deeltje van je lijf gebruikt. Elke cel van elke spier, pees, bot etc. wordt gebruikt.

Hoe lang kun jij op de bank stilzitten? Mij lukt dat een aardige tijd. Hoe lang lukt het je om op de grond stil te zitten? Mij niet lang in ieder geval.

Mijn eerste reactie, toen ik las over floorliving, was dat ik dat echt niet ging doen want als ik ’s avonds zit wil ik gewoon ontspannen kunnen zitten. Tot ik het toch af en toe ging doen.

Wat ik merkte is dat op de grond zittend ik automatisch beweeg en dat het me steeds minder opvalt hoe veel. En vooral dat het me net zo goed ontspanning biedt. Terwijl ik er minder duf van word.

Okinawa, Japan

We maken even een kort uitstapje naar een plekje bijna 10.000 km hier vandaan. Okinawa in Japan is een zogenaamde blauwe zone. In de wereld zijn er 5 blauwe zones. Zones waar mensen ouder worden én gezonder blijven dan gemiddeld.

Een van de dingen die meespelen met hun gezond oud worden is het leven op de grond. Ze lezen, eten, praten en relaxen op de grond. Ze staan wel een paar dozijn tot honderdmaal per dag op van de grond (en gaan dus net zo vaak weer zitten).

Alle blauwe zones inwoners bewegen de hele dag door. Gemiddeld bewegen ze elke 20 minuten, mede omdat hun omgeving ingericht is op beweging.

Wil je hier meer over lezen? In dit artikel vind je meer verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken.

Dynamische inrichting

Een huis bijna zonder meubilair. Je ziet het niet vaak maar het komt voor, niet alleen in Japan. Katy Bowman is biomechanicus, auteur en zij probeert continu meer beweging in zowel haar leven als dat van anderen te brengen.

Ze heeft haar huis zo dynamisch mogelijk ingericht. Niet helemaal zonder meubelen, wat er wel staat stimuleert beweging. Van kussens voor op de grond tot een stabureau om te werken.

De reden omschrijft ze: We gebruiken oefeningen om beweging te vervangen die vroeger van nature voorkwamen. Waarom zou ik mijn huis zo stylen dat er zoveel bewegingen zijn verdwenen om ze later allemaal te moeten doen, nádat er iets in mijn lichaam niet meer werkt?

Wil je meer lezen over haar “furniture free home”? Dit is een mooi artikel waarin ze haar huis ook laat zien en je ziet hoeveel ze op de grond zitten (of beter gezegd bewegen).

Sporten en bewegen

Sporten is altijd bewegen, bewegen is niet altijd sporten.

Sporten is een aanvulling op onze dagelijkse beweging. Hoe minder dagelijkse beweging hoe meer sporten nodig is. Alleen kan sporten onze dagelijkse beweging vervangen?

Ga eens op de grond zitten en probeer maar eens in zoveel mogelijk verschillende houdingen te gaan zitten. Hoeveel verschillende soorten bewegingen maak je dan? Maak je al die bewegingen ook met sporten?

Met sporten train je vaak bepaalde bewegingen het meest en een aantap bewegingen een stuk minder. De heup is een mooi voorbeeld. Die kan buigen, strekken, opzij naar buiten, opzij naar binnen, draaien naar buiten, draaien naar binnen en alles gecombineerd. Op de grond zittend komen al die mogelijkheden korter of langer aan bod.

zitten op de grond

Sporten is dus fantastisch voor de grote bewegingen en om kracht te behouden. Daarmee is het een geweldige ondersteuning om dagelijkse bewegingen te ondersteunen.

Zitten op de grond

Ga nu niet al je meubelen aan de kant van de weg zetten. Ik daag je uit om eens te bekijken of je dynamischer kunt leven in huis.

Kun je op de grond lekker op een kussentje zitten. Zo niet, heb je andere of lagere stoelen of krukjes waar je op kunt zitten. Zo wissel je vaker van houding en beweeg je dus meer. De duur maakt totaal niet uit, elke wisseling is een beweging.

Het is belangrijk op te bouwen. Dynamischer leven in huis is ook:

  • Staand bellen
  • Liggend op je buik iets lezen
  • Hurkend aan de salontafel e-mail beantwoorden

Uitdaging

Zelf heb ik me uitgedaagd om de hele maand november niet op de bank te gaan zitten. Donkere gure dagen maken toch dat ik minder buiten kom en dus minder beweeg. Daarom ga ik mijn beweging en ook comfort zoeken in het zitten op de grond.

Doe mee en ervaar de voordelen voor jou. Bepaal je eigen uitdaging, wat is voor jou haalbaar? Denk bijvoorbeeld aan:

  • 3x per dag op de grond gaan zitten en weer op staan
  • Elk kopje koffie of thee op de grond of lage stoel zittend drinken
  • Niet meer op de bank zitten
  • Op de grond spelen met de kinderen
  • 3 verschillende werkplekken creëren (op de grond, “gewoon” zittend, staand)

Laat me weten als je vragen hebt of een keer wilt sparren over jouw mogelijkheden > janneke@basisinbeweging.nl of contact.