Natuur als behandelruimte

De natuur als behandelruimte? 

Heb jij bij het woord behandelruimte ook als eerste beeld in je hoofd een lichte kamer met tl-verlichting, een behandelbank, bureau met computer en 2 of 3 stoelen erbij?

Intake

“Wat is zo wandelend de intake fijn” verzucht Lieke.

Uiteraard vraag ik wat het voor haar zo fijn maakt.

“Door naast elkaar buiten te wandelen voel ik meer rust om te antwoorden. Niemand die tegenover me afwachtend aan zit te kijken” zegt ze. “Al het groen, de vogels en de beweging geven met het gevoel ruimte en tijd te hebben.”

Dit is wat natuur doet. Natuur in de breedste zin van het woord want de intake met Lieke vond plaats in een stuk groen wat meer tussen groenstrook en park in zit. Het ligt tussen een woonwijk en drukke doorgaande weg in. Door het zien van groen, het horen van vogels en het voelen van de buitenlucht geven en gevoel van rust, ruimte en vrijheid. Elk stukje natuur kan functioneren als behandelruimte.

Rust om te zoeken naar het antwoord, ruimte om te vertellen en beschrijven en vrijheid om te bewegen en niet stil te moeten zitten. Bewegen versterkt het gevoel dat de natuur opwekt.

Door de intake op deze manier te doen, start het herstel al direct bij de eerste ontmoeting. Die ervaring alleen al is vaak motiverend om meer naar buiten te gaan. Zo start het traject vanuit rust en met meer ontspanning wat herstellen en vooruitgaan makkelijker maakt.

Natuur

De natuur inzetten in herstel. Niet alleen door instructie te geven om te gaan wandelen of fietsen maar juist door samen buiten aan de slag te gaan.

Ik help je letterlijk en figuurlijk in beweging te komen, zodat je vertrouwen krijgt in je lijf en grip op je lijf en leven.

Waarom ik dat zo graag buiten en bij voorkeur in de natuur doe?

Natuur als behandelruimte onderbouwing

Als ik even zoek op de effecten van natuur op gezondheid dan komen er vele (wetenschappelijke) artikelen, factsheets, websites en zo nog veel meer naar voren. Twee overzichtelijke factsheets zijn:
Natuur en gezondheid van Agnes van den Berg voor IVN
– Beetje natuur, grote invloed van Mark Mieras voor IVN

Zo kan de natuur dus het effect van gezond bewegen flink vergroten.

Natuur met onbegrensde mogelijkheden.
Natuur met onbegrensde mogelijkheden.

“Ik kan niet meer langs het Wilhelminapark lopen zonder enkele oefeningen te doen. Dan kom ik ook veel energieker en opgewekter thuis dan wanneer ik toch eens snel doorloop”.

Marije

Naast dat ik bewegingen op de persoon afstem betrek ik dus graag de omgeving erbij. Zo is stress- en pijnvrij bewegen veel makkelijker, effectiever én leuker.

Van onwennig naar vertrouwen

“Eerst voelde het wat onwennig. Zo waar iedereen je ziet te gaan oefenen. Daarna voelde het alleen maar heel goed.”

Ilse
Natuur als behandelruimte

Niets in het leven gaat zonder hobbels en waarom zouden we dan ons herstel in een klinische ruimte zonder hobbels? Juist door steeds in een andere omgeving te oefenen krijg je de variatie die ons lijf en brein nodig hebben.

Oefenen gaat dan over in (natuurlijk) bewegen waardoor je het niet alleen in de trainingszaal kan maar overal. Door de natuur als behandelruimte te zien krijg je alle variatie, hobbels en uitdaging die je helpen bij het vooruitgaan.

Buiten in allerlei omgevingen bewegen geeft vertrouwen. Vertrouwen in eigen lijf, in eigen kunnen en daarmee controle over je leven.

Ervaren

Wil je er meer over weten of zelf ervaren hoe de natuur als behandelruimte werkt? Neem contact op voor een wandelkennismaking van een half uur in of rond Tilburg.

Beweeg gezond!
Janneke

Lees meer over bewegen in onderstaande artikelen:
Het feestdagen beweegmenu
Slijt minder
Gezond bewegen: vitamine T