Barefootschoenen

Wandelen | blote voeten | barefootschoenen | natuurlijk bewegen | buiten.

Wanneer je Basis in Beweging een beetje volgt dan heb je wel gemerkt bovenstaande nogal eens voorbij komt. Wat zijn dan goede schoenen die passen bij het natuurlijk bewegen, wandelen en blote voeten? 

Minimalistische schoenen

Wandelen is de meest natuurlijke en gezonde beweging, alleen is door kou of scherpe dingen een schoen wel fijn. Ook is het wel eens sociaal wensenlijk om schoenen te dragen. Als je nieuwe schoenen nodig hebt, kijk dan eens naar minimalistische schoenen (vaak barefootschoenen genoemd).

minimalistische schoenen

Oke, het kan soms even wennen zijn aan het uiterlijk. De voordelen van minimalistische schoenen?

  • Geweldige gespreksstarter of ijsbreker
  • De meeste voelen als pantoffels zo lekker zitten ze
  • Minder keuzestress omdat er minder merken zijn dan van “reguliere” schoenen
  • Je houding verbeterd
  • Goed contact met de ondergrond
  • Nog meer gezondheidsvoordelen van wandelen

Wat is een barefootschoen?

Een echt barefootstyle of minimalistische schoen voldoet altijd aan:

  • Een brede voorzijde zodat tenen niet bij elkaar gedrukt worden
  • Helemaal vlakke zool, zonder hakverhoging of ondersteuning
  • Dunne en flexibele zool (je kunt de schoenen oprollen)

Kortom de schoen beschermt alleen en ondersteund niet. De voet is gebouwd op het opvangen van stappen en het ondersteunen van het lichaam. Door de voeten soepel en sterk te maken en te houden zal het hele lijf veel soepeler en sterker zijn. Wil je hier meer over leren? Dan kun je ook mijn online cursus volgen.

Overstappen

Wil je overstappen naar barefootschoenen? Dat kan, begin rustig met korte momenten en bouw dat op. Dus gooi niet in een keer al je schoenen weg om alleen nog maar barefootstyle te lopen. Dat is recept voor blessures en klachten. 

Wat zijn goede schoenen

Hier een beperkte lijst van merken waarvan elke schoen die ze in hun assortiment hebben voldoen. Er zijn ook merken die bijvoorbeeld 1 barefoot of barefootstyle schoen hebben, deze komen niet in dit overzicht. Als er achter een merk (V) staat dan hebben die ook vegan schoenen.

Vivobarefoot (V)

Vibramfivevingers (V)

Wildling (V) (goed breed en geen enkele barefootkinderschoen zo soepel als deze)

Groundies

Zeazoo

Soft Star Shoes

Feelmax (V)

Freet (V)

Leguano (V)

Be lenka

Luna sandals

Shamma sandals (V)

Tikki

Xeroshoes (V)

The Drifter Leather

Joe Nimble (zijn iets smaller dan bijvoorbeeld Wildlings)

Sole runners (wat ik op de site zie zijn alleen de casual en sport schoenen barefoot, de business modellen lijken een te smalle ruimte voor de tenen te hebben)

Er zijn meer merken, als er een merk is waarvan je vindt dat die er echt tussen moet staan. Laat het me weten.

Voor je eerste paar zou mijn advies zijn om eens te gaan passen in een winkel. In Nederland zijn 2 winkels met echt kennis over deze schoenen en variatie in merken. Dat zijn anyones runshop in Tilburg en Barefoot & More in Arnhem. Er zijn inmiddels nog enkele winkels, alleen die hebben vaak 1 merk of bijvoorbeeld Merrels. Van dat laatste merk zijn lang niet alle schoenen minimalistisch en moet je dus goed opletten welke je past en koopt.

Duur

Een veel gehoorde opmerking is dat dit soort schoenen duur zijn. Enerzijds klopt dat. Hoeveel geef je per jaar of per keer aan schoenen uit? Koop je nieuwe schoenen als oude echt aan vervanging toe zijn of voor de afwisseling?

De barefootschoenen die ik heb gaan heel lang mee. De goede merken zijn op Marktplaats en Facebook bij barefootschoenen verkoopgroepen zeer goed te kopen en door te verkopen.

Vragen?

Of wil je weten hoe jij weer meer natuurlijk en gezond kunt gaan bewegen en lopen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Stel je vragen via janneke@basisinbeweging.nl

Meer lezen?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *