Review Wildling barefootschoenen

Regelmatig komt in stukjes die ik schrijf barefootschoenen naar voren. Er zijn verschillende websites waar vele review over barefootschoenen staan en ook over Wildling. Velen zijn in het Engels, in het Nederlands is Marianne kort geleden gestart met Blootsvoets Geschoeid. Daar kun je al enkele reviews vinden. Hier op de site wil ik af en toe een review plaatsen van de schoenen die ik al langer draag.

Meer lezen over barefootschoenen en lopen? Onderaan heb ik een lijstjes gemaakt met eerdere blogs.

Vandaag trap ik af met een review van de barefootschoenen van Wildling. Het merk dat hier thuis wel heel erg geliefd is. Mijn beide kinderen dragen al zeker 2 jaar alleen nog van dit merk schoenen. Zelf heb ik sinds november 2019 een winterschoen van dit merk.

Wildling

Bij Wildling gaan ze er van uit dat de voet van nature gezond zijn en simpelweg de ruimte moet krijgen om te ontwikkelen en sterk te worden. Om dat te bereiken moet de schoen zo minimaal mogelijk zijn en de ruimte geven en alleen maar beschermen als een tweede huid.

Waarom minimalistische schoenen?

98% van de kinderen wordt geboren met gezonde voeten. Helaas behoud maar 20% die voetgezondheid in volwassenheid. Voetspieren worden sterk wanneer voeten de mogelijkheid krijgen om te ontwikkelen en vrij te bewegen. (bron Wildling)

barefootschoen Wildling

In de meest gebruikte schoenen is dat momenteel niet mogelijk. Ze zijn stug, bieden heel veel steun en geven weinig ruimte aan de voet. De punt van een schoen loopt doorgaans taps toe waardoor de tenen samengedrukt worden.

Voordelen van Wildling schoenen

Een review over de barefootschoenen van Wildling zou niet compleet zijn zonder pluspunten.

++ Soepel: zowel de zool als de stof zijn soepel en beperkt bewegen niet. Ook de kindermodellen zijn enorm soepen, er zijn niet veel merken die dat voor elkaar krijgen.
++ Dunne zool: het contact en dus gevoel met de grond is super, je voelt waar je op loopt waardoor je balans en coördinatie bijvoorbeeld veel beter zijn.
++ Breed: de schoen en dan met name het voorvoet en tenen deel zijn echt goed breed. Ik kan zelfs correct toes aan in deze schoenen.
++ Duurzaam: zowel qua slijtage als gebruik van natuurlijk materiaal.

Review Wildling barefootschoenen
Review Wildling barefootschoenen
Barefoot kinderschoen Wildling
Barefoot kinderschoen Wildling

Nadelen van Wildling schoenen

Ook nadelen mogen in een review niet ontbreken. Dus hier de nadelen van de Wildling barefootschoenen.

  • Zool: In de zool zit een uitsparing. Dit zorgt voor maximale beweegmogelijkheden van de voet. Alleen als je voet (nog) niet sterk en soepel is kan dit vervelend voelen tot zelfs pijnklachten aan de voorvoet geven. Inmiddels hebben ze een aanpassing gedaan waardoor de flexibiliteit van de zool behouden blijft en je minder last hebt van de uitsparing. Ik heb het met mijn schoenen opgevangen door flexibele lijm in de uitspring te doen.
  • Slijtage: bij mij was de de rand van de uitsparing snel doorgesleten. Dit heb ik goed kunnen repareren met lijm en was veroorzaakt doordat mijn voet nog niet optimaal sterk en gezond was. Deze slijtage komt nu nauwelijks nog voor door de aanpassing die gedaan is.
  • Winter: als je snel koude voeten hebt dan is een thermozooltje geen overbodige luxe. Ik heb deze winter een thermozool van vivobarefoot er in gedaan en sindsdien geen koude voeten meer. De kinderen hebben nooit koude voeten gehad in de winterschoenen. Bij nat weer moet je de schoenen wel regelmatig inspuiten, ze zijn van stof of wol en niet geschikt om mee door plassen te stampen.

Conclusie

Wildling schoenen hebben dus vooral veel voordelen en 2 van de 3 nadelen zijn eigenlijk al verholpen.

Een punt welke voor sommigen een nadeel is, is de prijs. Zoals de meeste barefootschoenen zijn dit ook geen schoenen die je voor een tientje kunt kopen. Aan de andere kant krijg je er wel een heel fijn en goed product voor. Een schoen die echt als een pantoffel zit.

Dus dit is zeker een aanrader om te kopen als je een goede minimalistische schoen wilt hebben. Weet je van jezelf dat je een metatarsalgie (doorgezakte voorvoet) of mortons neuroom hebt dan kun je deze beter nog even laten staan. En eerst werken aan je voet via Voetentraining evt. gecombineerd met een consult bij mij voor je gehele houding en beweging (zodat de belasting op je voet optimaliseerd).

Mocht je een voetentraining willen doen mail me dan op janneke@basisinbeweging.nl en dan krijg je als lezer van deze blog een kortingscode (dit gaat via een affiliatelink).

Heb je vragen of wil je een afspraak? Neem contact met me op of stuur een e-mail naar janneke@basisinbeweging.nl

Meer lezen?