Review tenenspreiders

Afgelopen dagen was er in de Facebookgroep Sterke voeten een gesprek over tenenspreiders. Daarom iets eerder dan gepland een review over tenenspreiders.

Wat zijn tenenspreiders

Tenenspreiders, zoals de naam al aangeeft, spreiden de tenen uit elkaar. Ze worden veel gebruikt bij het lakken van teennagels. En ze worden gebruikt om ruimte te creëren tussen tenen en daarmee tussen de voetwortelbeentjes.

Ze worden steeds meer gebruikt om weer ruimte terug tussen de tenen te krijgen. Om de tenen weer rechter te krijgen. Om hallux valgus of andere voetveranderingen te herstellen.

Door de stand van de tenen te corrigeren komt er meer ruimte en flexibiliteit in de voet. Een aantal functies van de voet gaan zich herstellen. Hersteld de voet zich dan gaat het hele lijf weer beter functioneren.

Een paar spreiders dus en dan ben ik van mijn problemen af?

Was dat maar zo een feest. Het wordt wel geclaimd door veel verkopers. En daarom eens een review over tenenspreiders.

Vaak lees je dat je voeten weer een juiste stand krijgen, ze sterker worden, alle functies herstellen en voetpijn verdwijnt.

Dat klinkt ook gewoon fijn. Je gaat spreiders dragen en bent klaar.

Het is een hulpmiddel

Tenenspreiders zijn net als elk voorwerp in ons leven een hulpmiddel. Het helpt ons om bij een bepaald doel te komen. Om iets te bereiken. Zonder oefening en beweging geen soepele en sterke voeten.

Als je jouw hele leven in (te) smalle schoenen hebt gelopen en weer ruimte wilt. Dan zijn er 3 factoren die helpen.

 • hulpmiddelen zoals tenenspreiders, tape, oefenmateriaal
 • beweging en oefeningen
 • variatie in schoenen, wandelondergronden en in houdingen

Een van die factoren overslaan en je gaat niet richting de natuurlijke voet.

Verschillende spreiders

Google op tenenspreiders en je vind me er toch een grote hoeveelheid. Zelf heb ik de originele correct toes foto hiernaast) en een merkloze goedkope tenenspreider.

Beiden hebben voor- en nadelen. Dat kan ook niet anders want geen mens is het zelfde en iedereen heeft andere voorkeuren en wensen.

Zelf heb ik dus maar 2 verschillende geprobeerd. In de toekomst wil ik nog wel degene die voetentrainers verkoopt proberen en de groene van the Foot collective.

correcttoes

Correcttoes vs merkloos

In deze review over tenenspreiders heb ik de correct toes vergeleken met een merkloze. De correct toes zijn degene hierboven op de foto. Hieronder de eigenschappen.

 • tussen elke 2 tenen een spreidstuk
 • het stuk bij de grote teen is het grootst en dikste
 • bij de kleine teen is het stuk ook iets groter en dikker
 • bij grote en kleine teen zit een opening die je kunt opvullen wanneer je meer spreiding wilt
 • flexibel materiaal
 • niet elastisch dat het uitgerekt kan worden
 • medische kwaliteit siliconen
 • verkrijgbaar in maat XS (mt 32-37), S (mt 37-40), M (mt 40-44) en L (mt 45+)
 • kosten ruim €60

De merkloze zoals op de foto hiernaast hebben de volgende eigenschappen.

 • tussen elke 2 tenen een spreidstuk
 • bandje om zowel de grote als de kleine teen
 • flexibel materiaal
 • elastisch, one size fits all
 • siliconen
 • bij grote teen een iets groter en spreidstuk tussenstuk
 • kosten al vanaf €13
tenenspreider

Review van de 2 tenenspreiders

Zijn de Correct toes hun geld waard of zijn de merkloze net zo goed?

Dat mag je zelf beoordelen. Mijn ervaring is als volgt.

De merkloze voelen in eerste instantie heerlijk zacht en soepel, wel had ik daar binnen een uur een drukplek bij mijn kleine teen van. Mijn man had binnen een paar minuten blauw kleurende tenen omdat het elastische toch best afknelt uiteindelijk. Ze blijven wel super goed zitten, geen gedoe met ze steeds op zijn plek schuiven. Aantrekken vergt even wat handigheid maar dan blijven ze zitten ook.

De correct toes zitten goed, zijn enigszins bij te knippen. Daar staan op de site van correct toes ook aanwijzingen voor. Het materiaal zit fijn omdat het wat gladder is en veroorzaakte bij mij geen drukplekken. Terwijl het toch wat stugger lijkt dan de niet medische siliconen van de merkloze. Het fijne is dat bij deze het spreidstukje bij de grote teen en bij de kleine teen opgevuld kan worden wanneer je toe bent aan meer spreiding. Aantrekken is in het begin even gewriemel tot je tenen wat soepeler worden. Dan gaat het aantrekken snel. Nadeel is dat ze bij (nog) stugge/strakke voet sneller tussen de tenen uitgleiden.

Mijn conclusie is toch dat ik vooral de correcttoes zal dragen. Die geven mij geen drukplekken en knellen niet af. Zijn wat beter vormbaar naar mijn behoeften. De merkloze zijn super om mee te starten en geven een prima spreiding wanneer je geen hinder hebt van de nadelen die ik had.

Vragen, opmerkingen of aanvullingen? Stel ze gerust.

Meer lezen over barefootstyle?