Review: Vibram FiveFinger schoenen

Wat heb jij grappige/rare/gekke/gave* schoenen aan!

*doorhalen wat niet van toepassing is

Dit zijn een paar gesproken reacties wanneer ik een paar Vibram FiveFinger schoenen aan heb. Denk je evenzoveel gezichtsuitdrukkingen erbij en je weet een beetje hoe opvallend deze schoenen zijn. Zelfs in het zwart zien mensen gelijk dat je geen “gewone” schoenen aan hebt. Dus tijd voor een review na een aantal jaren gebruiken van dit merk.

Vibram Fivefinger

Zoals de naam al zegt zijn het schoenen met losse “vingers” voor de tenen. Net zoals bij een handschoen. Waarom dan de naam fingers als het om je tenen gaat? Dat zal te maken hebben met de latijnse naam van de vinger en tenenbotjes. Die heten phalangen of te wel vingers.

Waarom deze schoenen?

Het geeft nog meer het gevoel van lopen op blote voeten. Alleen hoef je niet bang te zijn voor scherpe voorwerpen of vieze zaken op straat. Daarnaast claimt Vibram FiveFinger schoenen ook goed te zijn voor de gezondheid. Laten we daar eens op in duiken.

De schoenen sluiten zeer goed aan op de voet en de tenen. Waardoor er een natuurlijkere tred ontstaat. Bovendien worden de spieren in de onderbenen en de voeten gestimuleerd, dit zorgt ervoor dat de lichaamskracht groter wordt, de lichaamsbalans wordt verbeterd en de wendbarheid van het lichaam neemt toe.

Doordat de schoen aansluit aan de natuurlijke voetvorm versterken de benen en voeten, de ruggenwervels staan rechter, de lichaamshouding verbeterd. De tenen worden gespreid wat zou bijdragen aan sterkere voetspieren en gezondere voeten in het algemeen. (delen overgenomen van https://vibram.nl/over-ons)

Vibram FiveFinger barefootstyle schoenen
Een aantal van de Vibram FiveFinger schoenen hier in huis.

Natuurlijke voetvorm

Als je naar de vorm kijkt komt de Vibram FiveFinger schoen wel het dichtste in de buurt bij de voetvorm. De tenen vormen het breedste deel van de voet, er zijn 5 tenen en de zool is minimaal (puur als beschermende huid onder je voetzool). De schoen is enorm flexibel en vormt dus echt alleen een beschermingslaagje om je voeten heen.

Dus de perfecte schoen

Niet in helemaal naar mijn mening. Buiten het feit, dat geen enkele schoen voor iedereen perfect is, zijn er enkele punten om over na te denken.

 • De aparte “vingers” spreiden je tenen inderdaad en het helpt echt om meer ruimte te krijgen tussen je tenen. Alleen is continu iets tussen je tenen hebben niet natuurlijk en beïnvloed het de beweging van je tenen. Soms heb je voor balans of beweging het juist nodig dat je tenen tegen elkaar aanklemmen of meer/minder kunnen spreiden. Dit gaat met de vibram fivefingers minder.
 • Bij deze schoen ontstaan eerder bij de tenen druk of schuurplekken door de aansluitende vorm en de naden die vlak voor en tussen tenen lopen.
 • De stof biedt weinig tot geen bescherming tegen regen of kou. Voor een koukleum als mezelf is dat wel een dingetje. Dus voor mij zijn het vooral zomerschoenen.
 • Van meerdere modellen is de stof dun en daardoor ook iets meer kwetsbaar voor slijtage.
 • Als je voeten nog niet helemaal optimaal afwikkelt of belast dan slijten de zolen op plekken sneller door.
 • Het zijn echte schoenen om met blote voeten in te lopen, nadeel is daarvan dat de schoenen enorm gaan stinken als je eens zweet voeten hebt. Ze zijn wel goed te wassen.

Voordelen

Het leukste gedeelte. De voordelen van de schoenen en dan vooral de voordelen na enkele jaren gebruiken.

 • Het is even wennen maar dan is die aansluitende vorm echt zalig. Ze zitten als gegoten wanneer je het jouw passende model hebt gevonden.
 • Die spreiding van de tenen zorgt ervoor dat je tijdens lopen werkt aan tenen die weer rechter gaan staan.
 • De meeste zolen zijn zo dun dat het echt het gevoel van lopen op blote voeten geeft.
 • De schoenen leveren hele leuke gesprekken op.
 • De zolen slijten bij goede afwikkeling en belasting niet heel snel terwijl ze wel heerlijk dun zijn.
 • De schoen is zo soepel dat hij je voeten niet beperkt in beweging (behalve de tenen soms).
 • De schoen waar ik zelf het meest natuurlijk op loop door de goede aansluiting en soepele materiaal. Geen sloffen, flappen, ploffen of andere bijgeluiden, bijbewegingen etc te vinden.
 • Doordat je loopt als of je op blote voeten loopt verandert je houding. Meestal enorm ten goede, alleen niet standaard. Bij klachten is het verstandig om niet alleen te kijken naar de schoenen die je draagt maar hoe naar hoe je ze gebruikt (en dus hoe je jouw houding gebruikt).
 • Doordat je voeten meer gebruikt worden je voeten soepeler, stabieler en sterker (onthoud wel dat alleen een andere schoen niet je voet ineens gezond kan maken, het is een samenspel van bewegen, gezondheid en schoenen)
 • Je kan de schoenen wassen wat erg fijn is om zweetvoetenluchtjes te verwijderen.

Conclusie

Een heerlijke schoen en een die het meest weg heeft van het natuurlijke op blote voeten lopen. Het enige echte punt van twijfel is of de stof tussen de tenen de natuurlijke functie van je tenen stimuleert of juist wat tegenhoudt. Daarin zal gelden: zoveel mensen, zoveel meningen.

Vibram Fivefinger zijn wel schoenen waar veel mensen echt aan moeten wennen. Ik moest bijvoorbeeld in het begin bijna elke teen met de hand in het juiste vakje proppen. En dat duurde even omdat ik dan weer kramp in mijn voet kreeg etc. Inmiddels trek ik ze gewoon staand op 1 been aan, beetje wiebelen met de tenen en klaar.

Mogelijkheden

Wil jij niet alleen barefootstyle gaan lopen maar ook via je voeten werken aan je hele lichamelijke gezondheid? Dat kan via mijn onlinecursus Soepele voeten, Soepel lijf. Een praktische cursus met oefeningen die je als serie kunt doen maar ook elke oefening kun je los door de dag heen doen.

Heb je hallux valgus (scheve grote teen), hielspoor of een andere voetklacht en wil je heel gericht gaan trainen? Wil je graag online die training volgen? Dan raad ik voetentraining aan, die hebben hele goede en uitgebreide programma’s. Als je mij een berichtje stuurt dat je een training wilt doen dan krijg je van mij een code voor 10% korting (via affiliatelink).

Beweeg gezond!

Janneke

P.s. vragen of opmerking hoor ik altijd graag, stuur ze via contact naar me toe.

Meer lezen?